Hlavní obsah

Samantha Cameronová - šarmantní a přitom normální první dáma Británie

Právo, Zdeněk Nevělík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne žena konzervativce, mnozí si představí poslušnou hospodyňku, která tráví čas doma vyvařováním a uklízením a každou neděli se těší na mši. V případě manželky britského premiéra Davida Camerona ale tento obraz skutečnosti ani zdaleka neodpovídá.

Foto: Profimedia.cz

Okamžik triumfu. David a Samantha před vstupem do sídla britského premiéra.

Článek

Samantha Cameronová (39) je mladá, pohledná a nezávislá. Má vlastní prestižní kariéru v luxusní firmě, které se nemíní vzdát ani jako první dáma. Kdysi ji někdo popsal jako „bohémku z horní třídy“. Je ale také přirozená.

„Je stresující snažit se chodit do práce, vyzvedávat děti včas ze školy, trávit hodně času líčením - a nezapomenout si přitom vyndat cereálie ze zubů předtím, než vás někdo vyfotí,“ postěžovala si před časem v rozhovoru pro italský časopis Grazia.

Ostýchavá rebelka

Samantha vyrostla na východě Anglie na rozlehlé usedlosti svého otce, baroneta a pozemkového majitele sira Reginalda Sheffielda. Na soukromé dívčí škole St. Helen a St. Katharine v Oxfordshire Samanthě říkali „fialka“ kvůli její ostýchavé povaze.

„Může být ale velmi chladná k lidem, o kterých má záporné mínění. Má také silný smysl pro to, co je správné, a co ne,“ upozornila jedna její známá.

Foto: Profimedia.cz

Před volbami si zkusila, jaké to je rozdávat obědy londýnským bezdomovcům.

Samantha poté vystudovala umění na univerzitě v Bristolu, kde si prožila své „rebelské“ období. Seznámila se se slavným rapperem a dýdžejem Trickym a žila v „lidovějších“ částech města. Z té doby má zřejmě také tetování delfína na pravém kotníku. No a právě na univerzitě potkala svého budoucího manžela. Seznámili se díky Cameronově sestře Clare, Samanthině nejlepší kamarádce. Vzali se v roce 1996, kdy už Samantha pracovala pro londýnskou firmu Smythson, která na prestižní Bond Street prodává luxusní kožené zboží a papírnické potřeby.

Časem se stala kreativní ředitelkou a všichni se shodují na tom, že hrála klíčovou roli v přeměně obchodu z místa, kam si lidé zajdou koupit dopisní papír, na módní návrhářskou společnost, která prodává kabelky od 600 liber nahoru (bezmála 18 tisíc korun). Mezi zákazníky patří jak třeba Stella McCartneyová, Kate Mossová či Naomi Campbellová, tak i samotný Buckinghamský palác.

„Rozumí všem procesům, zná všechny materiály. Je elegantní, praktická a uvolněná, normální,“ tvrdí o Cameronové Erdem Moralioglu, návrhář britské firmy Erdem, který se Smythson spolupracuje. Samantha byla nedávno zvolena britským časopisem Glamour nejlepší návrhářkou doplňků.

Její úspěch a roční plat kolem 400 000 liber (bezmála 11,9 miliónu korun) znamenal, že se stala hlavní živitelkou rodiny. Navíc coby akcionářka získala v přepočtu dalších 10 miliónů korun z prodeje firmy novému majiteli.

Foto: ČTK

S dětmi před třemi lety - zleva postižený Ivan (loni zemřel), Nancy a Arthur.

Manžele ale zpočátku neprovázelo štěstí. Jejich první syn Ivan se v roce 2002 narodil s mozkovou obrnou a epilepsií a vyžadoval 24hodinovou péči. Přesto ho milovali, byl pro ně „náš nádherný chlapec“. Když jim loni zemřel v náručí, zcela je to zdrtilo.

„Ivanova ztráta nechala v našem životě prázdno, které nelze zaplnit,“ řekl tehdy otec. Rodičům zůstala šestiletá dcera Nancy a čtyřletý syn Arthur. Další potomek by se měl narodit letos v září.

Ona obléká manžela, on zase vaří

Cameron je zkušeným politikem, ale pro mnohé zůstává elitářským boháčem, který nemá kontakt s každodenním životem. A právě v tom mu pomáhá Samantha - jeho tajná zbraň, jak ji kdysi sám nazval. Opravdu během kampaně podle médií výrazně přispěla k vylepšení jeho „usedlé“ image. Prozradila třeba to, že Cameron má mnoho iritujících návyků, mimo jiné že je výjimečně nepořádný.

„Jsme ale spolu již 18 let a prožili jsme i těžké časy a můžu upřímně říct, že mě nikdy nenechal samotnou,“ dodala.

Jak sám lídr konzervativců před časem přiznal, žena mu vybírá veškeré oblečení, on místo toho vaří.

Samantha je nejmladší první dámou na Downing Street od roku 1955, což jí stejně jako manželkám prezidentů USA a Francie Michelle Obamové a Carle Bruniové zaručuje mimořádnou pozornost médií. Cameronová má ale tu výhodu, že má vrozený smysl pro styl.

„To jí umožňuje vypadat dobře i bez pomoci profesionálů. Rozumí módě a ví, co se hodí dělat, když se sama staneš značkou,“ tvrdí stylistka Ceril Campbellová ze serveru discoverthenewyou.co.uk.

Provokativní fotky

I manželka ministerského předsedy má ale ve skříni kostlivce, které nerada vytahuje na světlo. Před dvěma měsíci deník Daily Mail zveřejnil Samanthiny snímky z konce 90. let, ve kterých svůdně pózuje pro svou kamarádku návrhářku. Na jedné fotografii leží na podlaze v krátkém světle hnědém kabátku a kozačkách a hladí černé koťátko, na jiné provokativně ukazuje dlouhé nohy natažená na pohovce. Cameronová si za snímky vysloužila srovnání právě s exmodelkou Bruniovou. Za což se na druhou stranu rozhodně nemusí stydět.

No a jaká bude Samantha v roli první dámy? Na rozdíl od své předchůdkyně Sary Brownové se nehodlá vzdát své práce, i když se vzhledem ke svému těhotenství rozhodla omezit pracovní dobu na dva dny v týdnu a věnovat se poradenství. Zřejmě také nepůjde ve šlépějích manželky Tonyho Blaira Cherie, která se často osobně účastnila zasedání kabinetu.

Foto: ČTK

Předvolební kampaň v plné parádě. I při natírání plotu v jezdeckém středisku pro postižené v Bristolu působila mile.

„Řekne svůj názor, ale nebude tak nápadná. Více než nedávným prvním dámám se bude podobat Denisi Thatcherovi (manželovi někdejší premiérky Margareth). Samantha má své politické přesvědčení, ale podobně jako Denis se nedívá na politiku ideologicky,“ řekl nejmenovaný zdroj.

„Samantha má na Davida tichý, ale stálý vliv a nepřetržitě jej podporuje, protože jsou si opravdu blízcí. Má velmi jasné mínění o lidech a záleží tak z velké části i na ní, koho si David k sobě pustí, a koho nikoliv,“ dodal další známý dvojice.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám