Hlavní obsah

Jak zvládnout jarní úklid na poslední chvíli

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechali jste jarní úklid na poslední chvíli a bojíte se, že vše nestihnete do Velikonoc? Pak máme pro vás několik tipů, jak si uklízení usnadnit a vše zvládnout bez stresu a napětí.

Foto: Profimedia.cz

Pokud se na úklid vtipně vymódíte či si k tomu pustíte veselou muziku, můžete si během úklidu i zatančit či zazpívat.

Článek

V první řadě si úklid pořádně promyslete. Vezměte si tužku a papír a zapište si vše, co byste chtěli zvládnout a až poté si jednotlivé úkony náležitě rozvrhněte. Do pořádkových prací se nebojte zapojit i ostatní členy domácnosti. I malá pomoc se v tomto směru počítá.

Nezapomínejte, že i tento čas lze strávit zábavně. Pokud se na úklid vtipně vymódíte či si k tomu pustíte veselou muziku, můžete si například během luxování či utírání prachu i zatančit či zazpívat. Fantazii se meze prostě nekladou.

Začněte u šatníku

Přestože je venku stále ještě nevlídně, zimní oblečení již ve skříních skutečně překáží. Je tedy nejvyšší čas vyndat z nich zimní kabáty, oblečení na lyže, lyžáky a poličky zaplnit jarními kabátky a halenkami.

Bohužel ne všichni mají to štěstí, že mají ve svém bytě dostatek prostoru, kam tyto věci uložit. Řešením pak pro ně může být pronájem úložných prostor ve speciálních skladech.

"Výhodou těchto úložných boxů je, že jsou temperované, suché a vysoce zabezpečené. Navíc si můžete pronajmout prostor tak velký, jak v ten daný moment potřebujete. A to od 1 m2. Přitom se nejedná o velké finanční výdaje, ceny se pohybují od 550 Kč za box," vysvětluje Soňa Fialová, ředitelka české pobočky společnosti City Self-Storage.

Další možností jsou vakuové pytle, které vám výrazně ušetří místo ve skříních. Ovšem jejich nevýhoda je ta, že málokterý skutečně udrží po celou dobu slibované vakuum. Kvůli vniklému vzduchu má pak prádlo ošetřené aviváží tendenci žluknout a zapáchat.

Pravidlo seshora dolů

Při úklidu byste měli začít s místností, která je používána nejméně. Uklidíte ji nejen nejrychleji, ale také zde pořádek nejdéle vydrží. Většinou se jedná o ložnici. Naopak nakonec si nechejte kuchyni, která je využívána nejvíce.

Vedle klasického úklidu skříněk je zde třeba pečlivě zkontrolovat veškeré trvanlivé potraviny, včetně koření. Napůl otevřené a rozsypané pytlíky bývají často rájem moučných červů a molů, kterých se pak budete velmi těžce zbavovat.

Myslete stále na pravidlo postupu "seshora dolů" a "od oken ke dveřím". Začněte tedy lustrem, oknem, nábytkem, sedačkou a až na závěr umyjte podlahu. Díky systematickému čištění předejdete nehodám a opětnému umývání již jednou vyčištěných míst.

I okna se dají umýt za pár minut

Pokud si skutečně chcete ušetřit práci s náročným leštěním, kupte si stěrku na okna. Díky ní již leštění není potřeba. Navíc většina stěrek má i teleskopickou nastavitelnou tyč a tudíž s nimi umyjete snadno i větší plochy a to bezpečně.

Další možností jsou speciální utěrky, které mají z jedné strany mikrovlákno a z druhé tzv. jelenku. Nejprve tedy plochu umyjte mikrovláknem a čistou vodou, následně setřete jelenkou a je hotovo.

Obojí má tu výhodu, že nemusíte použít žádnou chemii a přesto budou skla krásně čistá. Pokud chcete, aby byla vaše okna odolnější i vůči prachu a dešťovým kapkám, pak do roztoku s vodou přidejte pár kapek glycerinu.

Upřednostňujete-li přírodní materiály, můžete použít šťávu z citrónu či roztok vody s octem. Obojí je prý nejlepší doleštit novinovým papírem.

Někdy chemie není vůbec zapotřebí

Profesionálové doporučují pro veškerý úklid používat materiály z mikrovlákna. Dokonce i podlahu budete mít velmi snadno čistou s mikrovláknovým návlekem na koště. Výhodou těchto materiálů je, že je lze použít pro suché i mokré čištění, a to zcela bez chemie.

Velkou službu vám v bytě může udělat jedlá soda v kombinaci s vodou. Snadno vyčistí kamenné podlahy, ale i spáry mezi dlaždičkami a poradí si i se skvrnami na koberci - stačí ji na ně nasypat a po nějaké době působení vyluxovat.

Velmi dobrým pomocníkem je kartáč na žaluzie, s jehož pomocí můžete snadno setřít několik lamel najednou. Zbavit prach žaluzií můžete i pomocí vysavače. Je však třeba snížit sací výkon na minimum a použít nástavec na čalouněný nábytek, nebo speciální nástavec na žaluzie.

Zapomeňte na parní čističe. Bohužel většina z nich nefunguje na principu suché páry, tudíž vám může takové čištění napáchat víc škod než užitku. Nejnebezpečnější je užívání těchto přístrojů na koberce, kde můžou způsobit i plíseň.

Všeobecně na vodní kámen příznivě působí kyselina citrónová. Navíc ji lze použít i na zničení kamene ve varné konvici. Stačí, když do prázdné konvice nasypete 2-3 lžičky kyseliny, pak přidáte vodu a necháte 15 minut stát. Konvici poté dvakrát vypláchněte studenou a teplou vodou a je hotovo.

Několik tipů podle feng-šuej

Zajímavé rady pro úklid skýtá čínské učení o harmonii domova feng-šuej. To radí byt prvotně pořádně vyvětrat. Pak do kbelíku s čistou vodou přidejte mořskou sůl a setřete s ní veškeré povrchy včetně podlahy. Poté samotnou sůl nasypejte do každého rohu v bytě a po obvodech místností a nechte do druhého dne, pak jej vysajte a následně vyhoďte. Sůl na sebe váže negativní energii a tak se jí díky tomuto rituálu velmi snadno zbavíte.

Pozitivní energii do bytu dostanete tak, že po místnostech rozmístíte vázy s čerstvými kytkami a na jídelní stůl dáte misku s čerstvým ovocem. Květiny mají ještě jednu výhodu, když odumírají, berou na sebe starou a špatnou energii.

Reklama

Související témata:

Související články

Povolání: Hospodyně na plný úvazek

Milena Moulisová vychovává sama desetiletou dceru. Je šikovná, pracovitá, a přesto přišla o místo. Na úřadu práce jí nabídli rekvalifikační kurz pro hospodyně....

Výběr článků

Načítám