Hlavní obsah

Japonky odhodily tabu a omlazují se

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadat mladě a chlubit se dokonalou pletí není novou posedlostí žen. V Japonsku tím však příslušnice něžného pohlaví boří tamější kulturní tradice.

Foto: Profimedia.cz

Aby potlačily vrásky v obličeji, zkoušejí Japonky botoxové injekce

Článek

Mnoho Japonců se dříve domnívalo, že každý zásah do těla, které jim dali rodiče a který je pozmění, je v zásadě špatný. „Považovali to za něco, co se prostě nedělá,“ vysvětluje Kytaró Jošimura, odborný asistent katedry plastické chirurgie na lékařské fakultě Tokijské univerzity.

„Dnes lidé cítí, že postupy soudobé estetické dermatologické chirurgie, jako je chemické omlazení stárnoucí pleti, ve skutečnosti jejich tělo nepoškozují,“ dodává Jošimura.

Nové metody snažící se zastavit proces stárnutí, kupříkladu ošetření laserem nebo používání botoxových injekcí, pronikly do země už začátkem 90. let 20. století. Kvůli silným místním tradicím a vysokým cenám se ale na východoasijském souostroví rozšířily teprve nedávno.

Foto: Profimedia.cz

Japonky nemají rády zákroky plastické chirurgie, kde se používá skalpel a chirurgické nitě, chemické omlazení ale za prohřešek nepovažují.

„Přestože japonští lékaři požadují za ošetření vůbec nejvyšší poplatky na světě, počet žen, které je vyhledají, aby se podrobily zákrokům dermatologické chirurgie, se v posledních letech dramaticky zvýšil,“ tvrdí Jošimura. Ačkoliv kliniky neposkytly žádné oficiální údaje, web televize Fuji TV odhaduje, že každoročně se v zemi vycházejícího slunce podrobí zákrokům proti stárnutí pokožky na půl miliónu lidí.

Přitom ještě před pár lety to byla sotva polovina. Klientelu tvoří převážně ženy, které si mohou dovolit zaplatit za ošetření dermatologickým chirurgem dvakrát tolik, co by je stejný zákrok stál ve Spojených státech.

Když kabelky nestačí

„Chci teď utratit peníze za svou tvář. Kabelek od Louise Vuittona nebo Prady už mám doma dost,“ přiznává Sajoko Suzudžiová. Osmadvacetiletá žena je bez partnera, žije s rodiči v Tokiu a pracuje v reklamní agentuře.

Navzdory ekonomické krizi minulý měsíc zaplatila 600 tisíc jenů (120 tisíc Kč) za chemické omlazení pleti, odstranění pigmentových skvrn a ošetření akné, které ji trápí i v dospělosti.

Aby potlačila vrásky kolem očí, vyzkoušela její matka, pětapadesátiletá Masako, botoxové injekce. „Chtěla jsem vypadat mladě,“ říká a dodává, že z vlastního zákroku neměla strach. Neobávala se ani, že by porušila tradiční japonské přikázání. „Nezdá se mi, že bych si pronikavě změnila tělo,“ uzavírá Masako.

Botoxové injekce, které stojí v USA asi 400 dolarů (7 400 Kč) a v posledním císařství světa rozhodně nebudou levnější, se v lékařství využívají pro uvolnění svalových napětí nejrůznějšího charakteru. V plastické chirurgii zůstávají oblíbené jako prostředek k vyhlazování vrásek, bez ohledu na jejich dočasné působení. Účinnost injekce vydrží tři až čtyři měsíce.

Na výlet do Koreje

Vysoké ceny už přinutily mnohé Japonky cestovat za omlazovací kúrou do sousední Jižní Koreje. Právě jihokorejské ženy prosluly v Japonsku dokonalou pletí.

„Protože Korejky si odpradávna velmi zakládají na vzhledu, museli se místní dermatologové brzy naučit využívat poznatky lékařského výzkumu a vývoje,“ popisuje situaci Li Ju-Dek, ředitel jedné z nejpopulárnějších dermatologických klinik v jihokorejském Soulu.

Ovšem i o bývalém jihokorejském prezidentu Ro Mu-hjonovi se traduje, že se vrásek na čele zbavil právě botoxovými injekcemi. Mu-hjon spáchal v květnu 2009 sebevraždu skokem do rokle poblíž svého sídla, protože čelil podezření z přijetí úplatků ve výši šesti miliónů dolarů (110 miliónů Kč).

Jihokorejská metropole je od Tokia vzdálena jen dvě hodiny letu a zlevněná zpáteční letenka vás přijde na 140 dolarů (2600 Kč). „Měsíčně naši kliniku navštíví 15–20 Japonců a někteří naši zaměstnanci hovoří japonsky,“ chlubí se Li.

Japonsko ale nyní zažívá nebývalý rozmach dermatologie a plastické chirurgie. Aby vyhověly vzrůstajícím požadavkům pacientů, na lékařských fakultách univerzit druhé nejsilnější ekonomiky světa vznikají specializovaná pracoviště.

„Tento trh v budoucnosti ještě poroste tak, jak bude japonská společnost stále více stárnout,“ říká Jošimura, jehož alma mater otevřela katedru plastické chirurgie již v roce 1998.

„Japonci nemají rádi zákroky plastické chirurgie, kde se používá skalpel a chirurgické nitě. Po chemickém omlazení sice nebudou mít pleť jako děťátko, avšak určitě se zvýší jejich sebevědomí. Dříve vám japonské kliniky nic takového nenabídly,“ uzavírá Jošimura.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám