Hlavní obsah

Netradiční teplé nápoje, jež zahřejí a zlepší náladu

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současné říjnové počasí nepříjemně překvapilo asi většinu z nás. A jak lépe zvládnout tyto zimní chmury, než s šálkem dobrého horkého nápoje.

Foto: Profimedia.cz

V chmurném počasí pozvedne náladu téměř jakýkoliv horký nápoj.

Článek

Kromě výborného čaje existuje spousta tipů na alkoholické i nealkoholické nápoje, jež dokáží příjemně zahřát a potěšit.

Než se rozhodnete pro jakýkoliv horký nápoj, mějte na paměti, že by se neměly pít úplně horké. Nechte je chvilku odstát. Předejdete tak nejen nepříjemnému opaření jazyka či jiných částí úst, ale také rakovině jícnu.

Nealkoholické teplé nápoje

Mezi celou řádkou čajů byste měli vybírat především červené čaje, které dokáží pořádně prohřát. Mezi ně patří čínský čaj puerh a bezkofeinové čaje roibos, lapacho a maté.

Z bylinek se pak hodí na výborný zimní čaj maliník, černý bez a šípek. A pokud budete chtít jejich sílu zintenzivnit, pak do nich přidejte skořici, lékořici nebo vanilku.

Zázvorový čaj
Suroviny: 10 g zázvoru, 1 ks skořice, 3 ks hřebíčku, 1 ks badyánu, 1 ks citrónu, med
Postup: Do litrové konvičky vložíme nakrájený zázvor, přidáme koření a zalejeme vařící vodou.
Tip: Zázvorová bomba proti chřipce - Kousek zázvoru oloupete, nastrouháte a zalijete horkou vodou a necháte cca 15 odstát. Pokud sílu čaje budete chtít zintenzivnit, pak přidejte na kousky nakrájený oloupaný citrón.
Horké jablíčko
Suroviny: 1 l jablečného džusu, 1 ks celé skořice, 7 ks hřebíčku, 1 lžička citrónové kůry
Postup: Džus nalijeme do hrnce, přidáme skořici, hřebíčky a citronovou kůru a necháme svařit. Směs necháme malinko vychladnout a podáváme.
Horká smetanová čokoláda
Suroviny: 100 g kvalitní hořké čokolády nebo čokolády na vaření, 600 ml mléka, 1 vanilkový cukr, cukr, 100 ml smetany 33%, špetka kakaa a skořice na posypání
Postup: Mléko pomalu zahřejeme, nalámeme do něj čokoládu, přisypeme vanilkový cukr, mícháme a přivedeme k bodu varu. Poté čokoládu sundáte s ohně a našleháme ji metličkou do pěny. Hotové poté osladíme a ozdobíme šlehačkou.
Bezinkový punč
Suroviny:  150  ml bezinkové šťávy, 150 ml jablečné šťávy, 2 hřebíčky, malý kousek skořice a trochu citronové šťávy.
Postup: Směs přiveďte k varu. V přikrytém hrnci vše přibližně 5 minut mírně povařte a přeceďte.

Alkoholické teplé nápoje

Mezi nejoblíbenější nápoje s menším či větším množstvím alkoholu patří tradiční punč, grog, svařené víno, teplá medovina či griotka. Ale proč se nevěnovat těm méně známým.

Horká whisky s citrónem
Suroviny: 4 cl whisky, lžička moučkového cukru, 3 lžíce citronové šťávy, plátek citronu
Postup: Whisky rozehřejeme, ale nevaříme. Do nahřáté sklenky nalijeme 5 cl horké vody. Přimícháme moučkový cukr a citronovou šťávu. Zalijeme whisky a ozdobíme plátkem citronu.
Horká švestka
Suroviny: 6dl horkého ovocného čaje, 1 švestkový kompot, 1dl slivovice, 2 lžíce sušeného ovoce (rozinky,brusinky), hnědý cukr nebo med.
Postup: V hrnci zahřejeme všechnu šťávu z kompotu, přisypeme sušené ovoce a vše 3 minuty povaříme. Přidáme vypeckované a na půlky nakrájené švestky z kompotu, ale již nevaříme, jen prohřejeme. Při podávání do každé porce přilijeme trochu slivovice. Je-li třeba, osladíme cukrem nebo medem a promícháme.
Mango Chocolate
Suroviny: 4 cl Finlandia Mango, instantní horká čokoláda, šlehačka
Postup: Do vysoké sklenice nalijte mangovou vodku, zalijte horkou čokoládou a ozdobte šlehačkou. Rychlé, jednoduché a lahodné.
Horká bomba
Suroviny: 0,5 l vaječný koňak, 0,25 l whisky, na zředění případně mléko, šlehačka na ozdobení.
Postup: Na plameni v hrnci svařit vaječný koňak a whisky, malinko naředit mlékem. Naléváme do skleněných pohárů a ozdobíme šlehačkou.
Mléčný punč
Suroviny: 8 dl mléka, 80 g cukru, 1 dl rumu, 1/2 dl brandy
Postup: Cukr svaříme s mlékem, přidáme rum a brandy, trochu přihřejeme, nevaříme. Může se podávat i vychlazený.
Hot Tuli
Suroviny: 4 cl Finlandia Cranberry, 1,5 dl brusinkového nebo jablečného džusu, celou skořici, plátek pomeranče
Postup: V hrnci nebo mikrovlnce ohřejte džus. Do sklenice nalijte brusinkovou vodku, zalijte horkým džusem. Do nápoje můžete vložit celou skořici, která drinku dodá exotickou vůni, a sklenici ozdobit plátkem pomeranče.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám