Hlavní obsah

Mexický národní nápoj tequila má více podob než jen stříbrnou a zlatou

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tequila je jedním z mexických národních nápojů, na který mohou být Mexičané skutečně hrdí. Aby mohla nést toto označení, musí být vyrobena v Mexiku a obsahovat minimálně 51 procent agáve šťávy. Přestože mezi tequilami můžeme narazit na skutečné poklady, znalost většiny konzumentů se obvykle omezuje pouze na zlatou a stříbrnou.

Foto: Profimedia.cz

Tradiční mexický nápoj se vyráběný z listů sukulentu agáve.

Článek

Šťáva z agáve byla oblíbená odjakživa, dříve sloužil nápoj vznikající při jejím kvašení – pulque - k obohacení stravy venkovanů. Obsahuje totiž celou řadu bílkovin, uhlovodíků a vitaminů. Je v ní ale i alkohol, a tak je potřeba pulque konzumovat opatrně.

Výroba je přísně kontrolována

Základem pro výrobu tequily je rostlina Agave Tequiliana Weber Azul. Chuť ovlivňuje také místo, kde vyrostla, její stáří, výrobní proces a doba zrání. Agáve se pěstuje na rozsáhlých plantážích, kde zraje sedm až dvanáct let.

Sklízejí se pouze zralé sukuly, z nichž Jimador mačetou oseká tuhé listy a obnaží srdce agáve zvané piña podobné velkému ananasu. To se rozčtvrtí, desítky hodin vaří a poté rozdrtí. Do směsi se přidají kvasinky, které přemění cukry na alkohol. Kvašení probíhá podle typu tequily tři až pět dní.

Následuje dvojitá destilace, jejímž výsledkem je čerstvá tequila typu Blanco, pokud se jedná o typ, jenž vyžaduje další zrání, ukládá se nápoj do dřevěných soudků.

Pokud zavítáte do baru, nebojte se číšníka zeptat, jakou tequilu mají a jakou by vám doporučil. V zájmu vlastních chuťových buněk si vybírejte a ochutnávejte. Tequila může být skvělým požitkem i jako short drink, pokud to s ní nepřeženete a sáhnete po správném druhu.

Základní dělení tequil se řídí obsahem agáve

  • 100% Agave tequila, k jejíž výrobě byla použita pouze šťáva z modré agáve. Tato tequila bývá na etiketě označována jako 100% de Agave.
  • Tequila mixto obsahuje minimálně 51 procent cukru z modré agáve a ostatní cukry mohou být jiného původu (nejčastěji z cukrové třtiny). Tyto tequily bývají označovány jako Tequila.

Stříbrná tequila - Blanco nebo také Silver, Plata, White

Tequila, která vůbec nezrála, případně zrála maximálně čtyři týdny, se označuje jako stříbrná tequila. Zachovává si výraznou, ostřejší chuť i aroma čerstvé agáve.

Zlatá tequila - Gold

Vyrábí se z tequily Blanco, je uměle dobarvovaná při výrobě, nejčastěji karamelem (toho by ale neměla obsahovat více než jedno procento váhy). Na jejím obalu naleznete označení Gold nebo Joven abocado.

Uleželá tequila - Reposado

Reposado znamená uleželý nebo odpočatý. Tato tequila tak zraje dva až jedenáct měsíců v dubových sudech, z nichž získává světle zlatavou barvu a vyváženou chuť i vůni. Na jejím obalu najdete označení Reposado.

Nejvyzrálejší tequily Añejo a Extra Añejo

Nejkvalitnější a nejvyzrálejší tequily se označují Añejo a Extra Añejo. Nápoj zraje v dubových soudcích o objemu většinou 190, maximálně ale 600 litrů jeden až tři roky. Typická je pro něj tmavší barva, bohaté aroma a plná a komplexní chuť.

Paloma koktejl
Suroviny: Tequila El Jimador Reposado, čerstvá limetová šťáva, Kinley Tonic Grapefruit, led
Příprava: do sklenice s ledem nalijeme tequilu, tonic a zakapeme čerstvou limetovou šťávou
Charro Negro
Suroviny: Tequila El Jimador Reposado, coca-cola, led, citron nebo limetka
Příprava: do sklenice s ledem nalijeme tequilu, coca-colu, okraj sklenice můžeme ozdobit nakrojeným plátkem citronu nebo limetky
Koktejl Margarita
Suroviny: 2 cl stříbrné tequily, 2 cl Cointreau (pomerančového likéru), limetková šťáva, sůl na ozdobení sklenice, led
Příprava: předem připravíme slanou krustu na sklenici, do šejkru vložíme drcený led a ingredience. Důkladně prošejkrujeme a scedíme do předem připraveného skla.

Diamanty z tequily

Experti z Mexické národní autonomní univerzity vyrobili diamanty z lahve tequily. Vědci zjistili, že když je zahřátá pára z tequily blanco deponována na nerezovou ocelovou bázi, může za určitých fyzikálních podmínek tvořit diamantové krystaly.

"Bylo by velmi těžké získat diamanty pro prsten… Je ale pravda, že skutečnost, že je to vyrobeno z tequily, tomu dodává jisté kouzlo. Je to mexický výrobek a mexičtí vědci vyvinuli tu metodu,“ uvedl Miguel Apatiga, jeden ze tří vědců týmu, který tequilu v blyštivé kamínky proměnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám