Hlavní obsah

Silikony už i v Brazílii vítězí nad tradičními hodnotami krásy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRASILIA

Svět každoročně obletí záběry brazilských krásek, které při karnevalu v Riu de Janeiro kmitají boky. Za své bujné křivky a bezchybná těla však řada z nich vděčí nejen matce přírodě, ale především plastickým chirurgům. Přestože dříve většina žen podstupovala zmenšování ňader, dnes je tomu naopak. Velmi oblíbená i nadále zůstává liposukce pasu a boků.

Foto: Profimedia.cz

Brazilští muži dávají přednost ňadrům velikosti XL.

Článek

Denně v Brazílii podstoupí plastickou operaci až 1250 lidí. Ve velké většině případů jsou to ženy, které se chtějí tímto způsobem přiblížit svému ideálu krásy nebo se zalíbit mužům.

Nejnovější studie brazilské společnosti pro plastickou chirurgii (SBCP) ale zjistila, že se obrací trend od malých prsou k větším. Jako důvody jsou uváděny jak zvýšená kvalita silikonových implantátů, tak vliv populárních amerických seriálů a jejich záliba v herečkách s bujnými vnadami.

"I brazilští muži změnili své preference v atraktivnosti žen. Zatímco dříve upřednostňovali malá prsa a pořádný zadek (který byl lidově označován jako "bumbum"), v současnosti dávají u ňader přednost velikosti XL," upozorňuje předseda SBCP José Tariki.

Lepší kvalita silikonů

Ke stále větší poptávce po větších ňadrech napomohlo i zlepšení kvality silikonu. "Gel už není tak tekutý, což zabraňuje jeho pronikání do jiných částí těla," říká Tariki.

Mnoho žen, které se dříve zákroku kvůli obavám z vedlejších dopadů obávaly, nyní našlo cestu na kliniky. Také představy o kráse se mezitím změnily. "Dříve byly nejčastěji vyžadovány prsní implantáty objemu 160 mililitrů, v současnosti je to 250 mililitrů," připomíná Tariki.

Vědecký ředitel SBCP a šéf plastické chirurgie Národního ústavu pro rakovinná onemocnění Paulo Roberto Leal vidí za touhou mnoha žen mít bujnější poprsí vliv USA.

Plastická chirurgie nejen pro bohaté

Plastické chirurgy ale nenavštěvují jen lidé s velkými příjmy, často je motivem také nouze. Ve sledovaném ročním období bylo na plastických operacích 172 000 pacientů, kteří byli znetvořeni těžkou nemocí nebo v důsledku násilných zločinů.

Na mnoha frekventovaných ulicích Sao Paula se houfně nacházejí reklamní cedule klinik pro plastickou chirurgii. Na lukrativním trhu se ale najde i mnoho šarlatánů. Množství nepovedených operací roste a s nimi i počet soudních procesů. Plastické operace totiž v Brazílii smějí dělat i lékaři, kteří k tomu nemají specializaci.

Na rozdíl od řady evropských zemí ale v Brazílii není plastický zákrok žádné tabu a i prominenti jej rádi ukazují.

Reklama

Související články

Strniště je více sexy než hladké tváře

Brad Pitt, Ashton Kutcher či Colin Farrell dobře vědí, proč své skráně často nechávají pokosené na výšku. Strniště je totiž pro ženy velmi přitažlivé...

Výběr článků

Načítám