Hlavní obsah

Matky slaví svůj svátek, nezapomeňte na květinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nestihli jste v poslední době poděkovat své matce za vše, co pro vás dělá? V neděli máte jedinečnou možnost k nápravě, ženy totiž slaví Den matek. Dcery a synové mohou poděkovat matce za starostlivost a péči. Připraveni jsou také květináři, jelikož květina žádnou ženu nikdy neurazí.

Článek

Prodejci květin se shodují v tom, že Den matek je v našich zeměpisných šířkách populárnější než Den žen, nebo často propagovaný únorový svátek všech zamilovaných na Valentýna. V Česku připadá Den matek vždy na druhou neděli v květnu.

Ne všude ve světě se ale Den matek slaví druhou květnovou neděli. Argentina na matky pamatuje druhou říjnovou neděli, Polsko 26. května, Francie a Švédsko poslední neděli v květnu, Egypt a Maroko 21. března. Druhou neděli v květnu matkám věnuje například i Austrálie, Belgie, Brazílie, Čína, Dánsko, Německo, Finsko, Řecko, Itálie, Japonsko, Kanada, Rakousko či Turecko.

V posledních letech se několikrát objevil návrh, aby byl Den matek v Česku zapsán na seznam významných dnů a naopak z něj vypadl Mezinárodní den žen (MDŽ). Naposledy tento nápad sněmovna odmítla koncem loňského listopadu.

Zatímco svátek matek má podle odpůrců MDŽ v demokratických zemích dlouhou tradici, březnový MDŽ je spjat s komunistickým režimem. S tím nesouhlasí zástupkyně českých ženských organizací.

Historie svátku matek

Podle encyklopedie Wikipedia se poprvé Den matek slavil počátkem 20. století v USA. V květnu 1907 na výročí smrti své matky začala o zavedení oficiálního svátku k uctění matek usilovat Ann Jarvisová. O dva roky později se připomínal už ve 45 státech USA.

V roce 1914 druhou květnovou neděli Dnem matek vyhlásil americký Kongres. Poté se svátek postupně rozšířil do dalších zemí. V prvorepublikovém Československu se o jeho zapsání do povědomí lidí zasloužila prezidentova dcera Alice Masaryková.

Zdroj: ČTK 

Míní, že druhá květnová neděle by měla připomínat nezastupitelnou roli matek, osmý březnový den, tedy MDŽ, zase boj za rovnoprávnost žen. Podle aktivistek je v kalendáři místo pro oba ženské svátky.

Reklama

Výběr článků

Načítám