Hlavní obsah

TIPY NA JARO: Jak si užít jarní dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pranostika "březen - za kamna vlezem, duben - ještě tam budem" letos tak zcela neplatí. Počasí si s námi zahrává, ale páteční příloha Práva přináší inspirace a tipy, jak trávit volný čas následujících měsíců. Vychází 23. března.

Článek

Najdete v ní deset tras na první procházky, kulturní tipy, rozhovor s Davidem Kollerem a Kryštofem Michalem, kteří jedou na turné, ale také recenze nových PC games.

Last minute: směr Paříž

Francouzská metropole Paříž bývá nejkrásnější na jaře, kdy rozkvétají stromy. Domácí cestovky tam pořádají řadu jarních zájezdů, včetně například výpravy po stopách Brownova románu Šifra mistra Leonarda. Skutečnou romantiku Paříže ale zažijete na 1. máje, na který spadá  jeden tradiční francouzský zvyk. Odnepaměti chodili na ten den Francouzi do lesa na konvalinky, které se potom měly podle tradice darovat někomu blízkému nebo pověsit na dveře snoubenky... Více o tom, jak a proč jet na jaře do Paříže, čtěte v páteční příloze Práva Tipy na jaro.

Lezecí stěny u nás

Říká se, že první lezeckou atrakci pro nadšené lezce postavili vyučující a studenti na univerzitě v Leedsu v roce 1957. Zpočátku se umělé stěny skládaly z dřevěných bariér, úchytů a lišt nebo šlo o zdi s vystouplými kameny. Dnes najdete po celé naší republice desítky moderních lezeckých klubů, ať už jde pouze o malé boulderingové bary, tělocvičny v základní škole nebo o velká sportovní centra. Přehled těch nejzajímavějších najdete v této příloze Práva.

Prodloužený víkend v Holandsku

Nejen větrné mlýny, malebné vodní kanály, Van Gogh a fotbal symbolizuje Holandsko. Tento nejhustěji zalidněný stát v Evropě, ve kterém se toleruje kouření konopí, symbolizují také lány tulipánů, davy cyklistů a v neposlední řadě zvláštní kultura dřeváků. A jak začít jaro v Holandsku? Třeba právě v květinových zahradách. Projížďka kolem rozkvetlých lánů patří mezi nezapomenutelné zážitky asi jako návštěva amsterdamského Coffeeshopu.

Vodáci odemykají řeky

Slavnost odemykání řek a prvního splutí, která zve vodáky k zahájení sezóny, má mnoho podob. Platí, že co řeka - to jiný mrav. V zásadě ale jde o to samé: symbolicky poprosit řeku, jeho veličenstvo Čochtana, Dědka Sázavu či jiné patrony, o shovívavost s plavícími se vodáky. Přesný kalendář těchto rituálů na českých tocích přináší příloha Práva Tipy na jaro, která vychází v pátek 23. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám