Hlavní obsah

Zneužívané děti často trpí nevysvětlitelnými bolestmi břicha a zvracením

Novinky, Veronika Hušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti, které zažily psychické, fyzické či sexuální týrání, trpí mnohem častěji nevysvětlitelnými bolestmi břicha, nevolnostmi či zvracením, než jiné děti. Prokázali to výzkumníci z University v severní Karolíně.

Foto: Profimedia.cz

Týrané děti často trápí nevolnosti.

Článek

Bohužel řada lékařů tyto nevysvětlitelné bolesti břicha u dětí podceňuje.

"Proto, pokud si mladí pacienti neustále stěžují na nevysvětlitelné potíže s trávící soustavou, měl by se jejich lékař zaměřit i na možnost, že děti mohly být týrány či sexuálně zneužity," upozorňuje doktorka Miranda van Tilburgová, autorka studie a odborná asistentka gastroenterologie a hepatologie lékařské fakulty Univerzity v Severní Karolíně.

Tilburgová spolu s kolegy zpracovávala data z průběžných studií zneužívání a zanedbávání dětí. Jejich analýza zahrnovala 845 dětí v letech od 4 do 12 let. Každé dva roky shromažďovali informace o gastrointestinálních příznacích týraných dětí od jejich rodičů či agentur pro ochranu týraných dětí. Když bylo dětem 12 let, samy pak s vědci hovořily o týrání a psychickém stresu.

Výsledky ukázaly, že nevysvětlitelnými bolestmi břicha trpí až 91 procent dětí, které někdy zažily pohlavní zneužívání nebo psychické či fyzické týrání.

Studie, o níž informoval server Science Daily, byla zveřejněna v časopise Annals of Family Medicine.

Reklama

Výběr článků

Načítám