Hlavní obsah

Závislost na sociálních sítích ohrožuje stále mladší děti

Novinky, bok

Sociální sítě zasahují do života mnoha lidí, výjimkou nejsou děti školou či školkou povinné. Čím mladší uživatelé jsou, o to větší rizika jim totiž hrozí. Výjimkou není ani závislost.

Foto: Profimedia.cz

Sociální sítě ovlivňují životy mnoha lidí, výjimkou nejsou ani malé děti.

Článek

Stále více odborníků, kteří pracují s malými dětmi a mladými dospělými, vyjadřuje své obavy o emocionální vývoj všech jedinců, kteří se dostávají do častého kontaktu se sociálními sítěmi.

Z dat studie, kterou si nechala vypracovat britská charitativní organizace Barnardo´s, vyplynulo, že více než 60 % všech odborníků pracujících s dětmi se obává negativních dopadů už u pětiletých dětí.

Jak vysvětlují, kvůli sociálním sítím tyto děti nejsou v reálu schopny komunikovat s ostatními kvůli svým nedokonale vyvinutým schopnostem, a to nejen komunikačním, ale i oslabenému vývoji jako takovému.

Odborníci rovněž dodávají, že služby jako Snapchat, Twitter či Instagram také negativně ovlivňují mentální zdraví a vývoj do 18 let věku.

„Čas, který mladí v této věkové skupině tráví na sociálních sítích místo s rodinou, se velmi negativně projevuje nejen na jejich duševním zdraví, ale také v počtu závislostí na sítích,” cituje výsledky studie server Independent. „Mezi klíčové problémy patří neschopnost myslet kreativně, komunikovat s ostatními nebo řídit vlastní emoce.”

Vystavování nebezpečnému obsahu 

Více jak tři čtvrtiny odborníků (78 %) zapojených do studie rovněž vyjádřily své obavy nad tím, jak moc jsou mladí ve věkové skupině 11 až 15 let vystaveni na sociálních sítích závadnému obsahu, který může poškozovat jejich správný psychický vývoj.

Stejně vážné je podle nich narůstající procento kyberšikany nebo rizika spojená se sdílením osobních informací. Padesát osm procent odborníků pak zdůraznilo fakt, že právě kvůli kyberšikaně výrazně narůstá procento šestnáctiletých a starších dětí, které se kvůli ní sebepoškozují nebo se dokonce pokusí o sebevraždu.

„Jakkoli internet nabízí nepřeberné množství informací, možností, jak se učit a hrát si, přináší i ohromné riziko kyberšikany v online světě,” uvedl Javed Khan, generální ředitel organizace, která si nechala studii zpracovat.

„Narůstající míra sebepoškozování a sebevražedných pokusů po těchto zjištěních nabírá na mnohem větší vážnosti a je na velkých společnostech spravujících sociální sítě, aby mladé lidi a děti v online světě ochránily,” potvrzuje a zároveň varuje psycholožka Bernadka Dubicka z University College London.

Výsledky studie charitativní organizace jsou velmi podobné s výsledky britské vládní agentury Ofcom, které uvádějí, že za posledních 12 měsíců se jen ve Velké Británii s nějakou formou obtěžování v online prostředí setkalo každé čtvrté dítě. Osmdesát procent z tisícovky dotázaných dětí pak přiznalo potenciálně velmi zraňující negativní zkušenost v online světě.

Anketa

Kolik času tráví vaše děti (všechny do 18 let) na sociálních sítích?
Vůbec žádný, nemají to povoleno
31,3 %
Maximálně hodinu denně
10,4 %
Maximálně dvě hodiny denně
9 %
Do 4 hodin denně
26,9 %
Pouze o víkendu, a to jen výjimečně
0 %
Nesleduji je, nemám o tom přehled
22,4 %
Celkem hlasovalo 67 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám