Hlavní obsah

Za rozpad vztahu může i nedostatek spánku po narození dítěte

Londýn

Každý rodič malého miminka potvrdí, že jsou chvíle, kdy by dal cokoliv za možnost přispat si. Nový výzkum odhalil, o kolik spánku čerství rodiče vlastně přicházejí.

Foto: Profimedia.cz

K normálnímu fungování potřebuje dospělý člověk minimálně pět hodin nepřerušovaného spánku.

Článek

Do doby, než ratolest dosáhne dvou let věku, otcové a matky přijdou o půl roku spánku.

Většina z nich spí kolem čtyř hodin denně. A i ty jsou přerušované vstáváním k plačícímu nebo hladovému potomkovi. Důsledkem rostoucího "spánkového dluhu" je permanentní únava. Ta vede k podrážděnosti a rozhádanosti. U některých párů tato kombinace končí rozpadem vztahu.

Odborníci tvrdí, že k normálnímu fungování potřebuje dospělý člověk minimálně pět hodin nepřerušovaného spánku. Je to však individuální. Jsou lidé, kteří musí spát osm hodin denně, ale i tací, kterým stačí jen tři hodiny v posteli.

Spánkový dluh je nebezpečný

Nový průzkum ukázal, že dvě třetiny čerstvých rodičů spí méně než čtyři hodiny. A 12 procent z nich spí v průměru dokonce méně než dvě a půl hodiny, což je pro psychiku velmi nebezpečné.

"Můžeme si tedy spočítat, že pokud by měl člověk během dvou let spát celkem alespoň 3650 hodin a naspí jen 2738 hodin, přijde vlastně o 912 hodin snění. Což je tolik, kolik by normálně naspal za půl roku," tvrdí vedoucí výzkumu Iftikhar Mirz.

Podle něj je pro dospělé lidi nesmírně důležité mít alespoň minimální penzum klidného, nerušeného spánku. Jinak nastupuje podrážděnost, špatné výsledky v práci a výpadky pozornosti. Když si během dne tu a tam na hodinku zdřímnou, spánkový dluh tím nezmenší.

Reklama

Související témata:

Související články

Život s batoletem

Sfoukli jste svíčku na prvním narozeninovém dortu, koupili první opravdové botky a rozplynuli se v úžasu nad brouknutím, které velmi vzdáleně, ale přece...

Děti nejvíc pláčou pár týdnů po porodu

Ačkoli je obecně rozšířen názor, že nejvíc křiku nadělají čerství novorozenci, není tomu tak. Naopak - od narození se doba, kterou miminko propláče, pozvolna...

Výběr článků

Načítám