Hlavní obsah

Děti nejvíc pláčou pár týdnů po porodu

Novinky, Agáta Fischerová

Ačkoli je obecně rozšířen názor, že nejvíc křiku nadělají čerství novorozenci, není tomu tak. Naopak - od narození se doba, kterou miminko propláče, pozvolna zvyšuje. Kulminační bod nastává zhruba kolem čtvrtého, pátého týdne, kdy se děcko této „bohulibé“ činnosti věnuje v průměru kolem dvou hodin během jednoho dne a noci.

Foto: Profimedia.cz

Zdravotní potíže miminka jsou podle odborníků příčinou pláče nanejvýš ve dvaceti procentech případů.

Článek

Je to však velmi individuální – u některých dětí přijde vrchol plačtivého období už po necelých třech týdnech, u jiných zase až koncem šestinedělí i trochu později. Také „denní dávka“ se liší – jsou miminka, co si vystačí s hodinkou, a jsou i taková, jež to v průběhu čtyřiadvaceti hodin dotáhnou i na tři hodiny křiku.

Rozdíly v rámci tohoto širšího rozpětí jsou naprosto normální a rodiče by se jimi neměli zneklidňovat, chyba není na ničí straně (odlišnosti se mohou projevit i u jednovaječných dvojčat opečovávaných za naprosto stejných podmínek).

Zdravotní potíže miminka jsou podle odborníků příčinou pláče nanejvýš ve dvaceti procentech případů. K těm nejběžnějším, jimž se nevyhne nikdo, patří růst zoubků a větříky. Vážnějším, ale méně častým problémem jsou ekzémy – soustavné svědění dítěti nedá usnout a velice ho obtěžuje. U ekzému je samozřejmě vždy nutná konzultace s pediatrem a následná adekvátní léčba, stejně jako v případě horečky, potíží s dýcháním apod.

Jiný způsob komunikace miminko nemá

U zdravého miminka nezbývá než respektovat, že křik a pláč je jediným prostředkem, kterým může dát najevo, že něco potřebuje nebo že ho cosi trápí. Nejprve je třeba vyřešit nejfrekventovanější důvody (hlad, žízeň, mokré plenky), a teprve potom se zamýšlet nad tím, proč brečí i najedené a přebalené miminko. Může to být proto, že mu je příliš horko či zima, že ho obtěžuje špatný vzduch, hluk či světlo, ale také, že se bojí a touží se ujistit o matčině blízkosti.

Dosti hojné je podle odborníků i to, že miminko, které se v noci probudí, prostě nedokáže znovu samo usnout - křikem volá rodiče, aby mu v usínání pomohli. Často se větší plačtivost objevuje u dětí, na něž útočí nadbytek podnětů (přílišné střídání prostředí i tváří kolem, chaotický režim aj.), z nichž jsou tak unavené, až paradoxně nemohou spát.

Nemálo kojenců rovněž v prvních týdnech života propuká v pláč každý den či noc v tom čase, kdy probíhal porod, který pro ně představoval první zátěžovou situaci v životě – „hodinky“ pro tento účel mají přímo v sobě.

Ve všech těchto případech je třeba k děcku vstát, uklidnit ho tichými vlídnými slovy, nejlépe melodickým pobrukováním, hladit ho a hýčkat, dokud opět neusne. Nedoporučuje se však (vyjma kojení samozřejmě) zvedat ho do náruče a brát si ho k sobě do postele. Na to by si rychle zvyklo a později by se tohoto návyku jen obtížně zbavovalo.

Určitě ale není správné nechat dítě samotné a bez povšimnutí, dokud se pláčem zcela nevysílí. (Samozřejmě, že naprosto nepřijatelné je i jakékoli zlostné chování dospělých - to lze jednoznačně nazvat týráním, bohužel poměrně častým. Je dokonce popsán takzvaný syndrom třeseného dítěte, jehož důsledky jsou vždy vážné a mohou být i tragické.)

Kolem půl roku začíná děcko spát jako dospělý

Od zmíněného „kulminačního bodu“ by se délka pláče u zdravého miminka měla zase začít zkracovat. Jde to ostatně ruku v ruce s postupně klesající frekvencí nočního krmení. Je však třeba počítat s tím, že až do zhruba šesti měsíců mají děti jiné fázování spánku než dospělí, takže i mechanismus probouzení je jiný a vytvářet nějaké zásadnější spánkové návyky v této době prakticky není možné.

S návyky je vhodné začít kolem půl roku, kdy se jednotlivé fáze spánku začnou střídat způsobem, jaký už zůstane po celý další život. V této době už navíc žádné zdravé děcko nepotřebuje v noci krmit, což utváření správného spánkového režimu nahrává. I ostatní příčiny miminkovského pláče se postupně vytrácejí a rodiče (popřípadě ostatní příbuzní, sousedé aj.) mají šanci, že se zase – až do příštího přírůstku – v noci vyspí.

Reklama

Související témata:

Související články

Když se mrňous stále mele

Kojence ani batolata už neváží jen zdravotní sestry při návštěvě lékaře, ale také mnoho pečlivých rodičů, majících zájem na zdravém vývoji svého potomka. Ovšem...

Dětský pláč vyžaduje pozornost

Kritice starších a zkušenějších nezřídka čelí novopečení rodiče, kteří už při sebemenším náznaku pláče spěchají k postýlce a konejší svého drobečka. Výtkám,...

Výběr článků

Načítám