Hlavní obsah

Za neplodnost ženy mohou často vnitřní obavy z mateřství

Novinky, das

Většina žen jednoho krásného dne zatouží po dítěti. Některým se to podaří hned, jiným se do jiného stavu dlouhou dobu nedaří přijít. Odborníci byli překvapeni zjištěním, že otěhotnět často nemouhou ženy, které sice hovoří, že touží po miminku, ale ve skutečnosti mají z nějakého důvodu z mateřství strach.

Foto: Profimedia.cz

Neplodnost trápí čím dál více párů.

Článek

Ženám se často nedaří otěhotnit třeba v situaci, kdy má žena v sobě někde v hloubce zakořeněny pocity nejistoty - např. zda jí partner bude dostatečnou oporou, zda nepřijde o zaměstnání, zda nebude osamělá, nepřibere na váze a nepřestane být přitažlivá či finanční závislost na partnerovi. 

"Změn, které těhotenství a mateřství do života přinese, je nepřeberné množství a jsou skutečně velké. Na jednu stranu si samozřejmě můžete říct, že to zvládlo již tolik žen, tak co byste to nezvládly taky, ale na druhou stranu přílišné zlehčování může být také na škodu. Pokud totiž svým obavám a nejistotám nedáte prostor a zatlačíte je kamsi do podvědomí, ztrácíte nad nimi kontrolu a moc. A ony si pak někdy začnou žít jakoby vlastním životem, a vy se jen divíte, proč k vám miminko stále ne a ne přijít," říká Katarína Filasová na Sexuálně.cz.

Pomoci si můžete i sami

Pokud zkoušíte otěhotnět již delší čas, můžete zkusit jednu věc. Vezměte si papír a tužku a poctivě si sepište, co si představujete, že těhotenství a pak mateřství do vašeho života přinese. Stejnou věc může udělat i váš partner. Co všechno si myslíte, že se změní? A to jak v kladném slova smyslu, tak v záporném. Co si myslí váš partner?

"Nespěchejte, seznam můžete tvořit i několik dní. Podtrhejte si ty položky, které ve vás vzbuzují pocity nejistoty, strachu, úzkosti atd. Mluvte o nich společně a zkuste najít řešení, jak je budete zvládat," dodává Filasová.

Například pokud máte strach, že budete finančně závislá na partnerovi a nebudete si již moct koupit nic sama jen tak, můžete se třeba dohodnout na částce, kterou budete každý měsíc mít jenom pro sebe, a ze které se nebudete muset nikomu zpovídat apod. Když zjistíte, že jsou oblasti, které v některém z vás i pak budou vyvolávat značně nepříjemné pocity, neváhejte vyhledat odborníka.

Reklama

Související témata:

Související články

Každý šestý pár v Česku je neplodný

V České republice se odhaduje, že každý šestý pár v plodném věku má vážné problémy s početím dítěte. Podle lékařů mužům ročně ubývají dvě procenta spermií.

Výběr článků

Načítám