Hlavní obsah

Výdaje za školní pomůcky jsou často zásahem do rodinného rozpočtu

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V září zasedne do školních lavic 112 tisíc prvňáčků. Děti do školy nastoupí plné očekávání, co jim přinese změna režimu, nové prostředí, kamarádi a také paní učitelka či pan učitel. Rodiče budou muset vedle všeho ostatního počítat s většími výdaji na školní pomůcky. A právě náklady spojené se školou považuje většina rodičů školáků (58 %) za vysoké.

Škola se blíží, rodiče nakupují dětem školní pomůcky. Nákup je většinou přijde na tisíce korunVideo: Novinky

 
Článek

Vyplynulo to z průzkumu agentury Stem/Mark, který vypracovala pro společnost Cetelem. Podle něj se 87 % rodičů školáků setkalo se zdražením školních pomůcek a vybavení. A dvě procenta lidí si na nákup školních potřeb dokonce berou úvěr.

V září jsou děti či jejich rodiče ve školách seznámeni s tím, co všechno budou pro výuku potřebovat. Jen tři procenta rodičů pak za začátek školního roku utratí maximálně 500 korun. Čtvrtina vydá za pomůcky a potřeby do školy od 500 do 1000 korun a další čtvrtinu rodičů vyjdou školní potřeby na 1000 až 1500 korun. Od 2000 do 3000 korun investuje do školních pomůcek a potřeb 15 procent rodičů, víc než 3000 korun vydá z rodinného rozpočtu pět procent rodičů.

Jenže tím to zdaleka nekončí. Protože během roku rodiče vydají dalších 1000 až 2000 korun na nákup dodatečných pomůcek.

Kroužky a elektronika jsou další v řadě

Další nápor na rodinné rozpočty pak čeká v podobě školních výletů, škol v přírodě nebo jiných aktivit. Nejčastěji za ně rodiče (30 %) zaplatí od 2000 do 4000 korun.

Po výdajích na školu přicházejí na řadu kroužky. Jejich úhrada se pohybuje v řádech tisíců korun. Nepřispívá k tomu ani fakt, že hodně dětí (45 %) navštěvuje dva kroužky. Podle průzkumu rodiče nejčastěji za kroužky zaplatí 1500 až 3000 korun.

Ve škole jsou také děti vystaveny dalším lákadlům. Ať jsou jimi různé typy mobilních telefonů, počítače, tablety. Pro většinu rodičů (70 %) je důležité, aby jejich dítě nezaostávalo za ostatními právě ve spojení s tímto elektronickým vybavením. Jeho zakoupení ale není levná záležitost.

Podle průzkumu si pětina z rodičů nemůže finančně dovolit zmíněné elektronické vybavení koupit. Jen dvě procenta kupují dítěti nejlepší možné přístroje. A pro 30 procent rodičů fakt, zda jejich dítě v tomto ohledu za ostatními dětmi zaostává, či ne, není důležitý.

Reklama

Související témata:

Související články

Když vás vaši puberťáci nenávidí

Vychovávat malé děti není nic jednoduchého, natož dospívající, které ovládají hormony s notnou dávkou vzdoru a touhou po samostatnosti. Z milých dítek se tak...

Leváci opět slaví svůj svátek

Za levorukost mohou s velkou pravděpodobností geny a pak také neurofyziologický vývoj dítěte či komplikovaný porod. Žít v praváckém světě s nevýhodou...

Výběr článků

Načítám