Hlavní obsah

VIDEO: Čokoláda, která dělá radost dětem i zubařům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LEBBEKE

Pro milovníky čokolády, kteří zároveň dbají o svůj chrup, znamenají Vánoce obvykle velké dilema. Letos si však mohou užít naplno mlsání bez výčitek, a to díky belgickým cukrářům, kteří vynalezli čokoládu, po níž se zuby nekazí.

Článek

Tajemství škodlivosti čokolády pro zuby je v cukru, který výrobci používají. Při přípravě nového druhu čokolády, jež nepodporuje vznik zubního kazu, je totiž klasická sacharóza nahrazena jinou ingrediencí - isomaltulózou.

"Isomaltulóza patří do stejné skupiny jako třeba sacharóza, je to také cukr. Má stejné vlastnosti, je stejně sladká, narozdíl od sacharózy ji však nenapadají baktérie v ústech," řekla Marijke de Brouwer, manažerka inovace produktů čokoládovny Barry Callebaut, kde inovativní produkt vyrábějí.

Náročné laboratorní testy prokázaly, že zubům speciální čokoláda skutečně neškodí. Výrobci jí proto dali název Happy tooth neboli šťastný zub.

Čokoládové figurky jsou oblíbeným vánočním lákadlem hlavně pro děti. Dopřejí-li jim rodiče tuto pochoutku z Happy tooth čokolády, mohou být klidnější alespoň co se chrupu jejich ratolestí týče.

První zkušební testy mezi malými spotřebiteli už napověděly, že čokoládové výrobky budou mít mezi dětmi úspěch. "Osmdesáti dvěma dětem čokoláda opravdu chutnala," řekla Barry Callebaut, která tvrdí, že jediným opravdovým důkazem je to, že si řekly o další kousek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám