Hlavní obsah

Spaní v posteli rodičů zvyšuje riziko syndromu náhlého úmrtí kojence

Novinky, bok

Narození dítěte je pro oba rodiče velkou událostí. Mnozí se na svého potomka tak těší, že se ho v několika prvních měsících nemohou doslova nabažit. Někteří rodiče tolik vyhledávají vzájemnou blízkost s dítětem, že si ho často berou v době jeho spánku i k sobě do postele, kde se vzájemně tulí, popřípadě všichni spí. To ale odborníci neradi vidí, podle nich totiž takové chování může vést ke zvýšenému riziku náhlého úmrtí kojence.

Foto: Profimedia.cz

Brát dítě do manželské postele na kojení nebo hraní je v pořádku, spát by ale dítě mělo minimálně do půl roku pouze ve své postýlce.

Článek

Sdílení společného lože s novorozencem (při spánku) podle odborníků zvyšuje riziko náhlého úmrtí kojence až pětinásobně. Situace se o to více zhoršuje, pokud je rodič alkoholik nebo kuřák, vyplynulo z britského průzkumu, kterého se zúčastnilo 4500 rodičů.

Jak lékaři dodávají, je samozřejmě na rodiči, kam své dítě uloží, v raném věku by to podle nich ale mělo být rozhodně v postýlce nebo na dětském lehátku.

Z průzkumů v USA a Nizozemsku například vyplynulo, že dětští lékaři rodičům doporučují, aby minimálně do tří měsíců věku dítěte svého potomka bez výjimky ukládali pouze do dětské postýlky. Velké riziko totiž tkví v tom, že jeden nebo oba rodiče usnou a nemají tak pod kontrolou pohyby, kterými by mohli dítěti neúmyslně ublížit.

Podle členů britské pobočky UNICEF (organizace, která se zabývá ochranou a zlepšováním životních podmínek dětí) ale takové doporučení ze stran odborníků není příliš na místě. Podle nich existují mnohem závažnější situace, které mohou vést k úmrtí dítěte - například při kojení na pohovce či gauči, kdy je prý riziko udušení dítěte mnohem vyšší. Na přechodném pobývání v posteli rodičů (například při krmení), není podle nich nic špatného, pokud je dítě ukládáno ke spánku do své postýlky.

Dětská postýlka v ložnici rodičů

Obě skupiny se shodují na tom, že pro dítě je z hlediska náhlého zdravotního problému nejbezpečnější, když má postýlku v ložnici rodičů. Samostatný dětský pokoj od narození se nedoporučuje.

"Rozhodnutí, kde uloží své dítě, je naprosto na volbě rodičů. Musí si ale být vědomi toho, že některé situace představují možná rizika, za která nesou odpovědnost oni sami," uvedla pro BBC Francine Batesová z dětského charitativního fondu The Lullaby Trust.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám