Hlavní obsah

Školákům chybí dostatek pohybu

Pravidelně se věnuje nějaké pohybové aktivitě asi jen polovina českých školáků, desetina školou povinných dítek patří mezi registrované sportovce. Přitom nabídka sportovních kurzů je v současné době velkolepá a přihlásit do nich dítě není problém.

Článek

Za několik posledních let vzrostl mezi českými dětmi počet tlouštíků ze tří na šest až sedm procent, míní přednosta Kliniky dětského a dorostového lékařství 1. lékařské fakulty UK Jozef Hoza. Společně s geny získalo obezitu ale jen pět procent z nich, u zbytku kila navíc zapříčinila nekvalitní strava a nedostatek pohybu.

Na jedné straně podle něj některé děti zatěžují svá těla náročnou sportovní aktivitou, na druhé straně přibývá těch, kteří se pohybují jen minimálně. "Ubývá prostorů pro hřiště, ubývá motivace k přirozenému pohybu," popisoval.

Podle psycholožky Ivy Málkové, která se léčbou obézních dětí zabývá, na kurzy snižování nadváhy dochází ve větší míře štíhlí rodiče s obézními dětmi. V rodinách, kde je obezita normou, ji rodiče nevnímají jako problém ani u svých dětí.

Sportovat by děti měly alespoň třikrát týdně

Rodiče by se neměli nechat odradit tím, že jejich dítěti se nepodaří proniknout do klubů některého z atraktivních sportů. "Myslím si, že vybrat méně lukrativní sport může být lepší volbou, dítě není vystaveno psychickému stresu a sportuje pro radost," upozornil přednosta Ústavu tělovýchovného lékařství Zdeněk Vilikus. Za dostatečné považuje to, když se dítě věnuje sportu aspoň třikrát do týdne 30 až 40 minut. Děti by se neměly věnovat silovým sportů, Vilikus nedoporučuje posilování či kulturistiku.

Pohyb v dětství a adolescenci podle něj také může významně ovlivnit zdravotní stav po zbytek života. Podle Vilikuse vědci například dokázali to, že sportování v dětství a dospívání může zmírnit u žen riziko pozdějšího výskytu osteoporózy.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč přibývá obézních dětí

Kdyby infekční choroby přibývaly na světě tak rychle jako obezita, byli by lidé zděšení. Nadbytečná kila je však tolik nezneklidňují. Lékaři marně alarmují...

Výběr článků

Načítám