Hlavní obsah

Rodinám dětí s postižením pomáhá raná péče

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodinám, které vychovávají dítě s postižením, pomáhá v jejich nelehkém údělu tzv. raná péče. Letos proběhne již pátý ročník osvětové kampaně pod názvem Týden rané péče, která má za cíl informovat širokou veřejnost o službách, které nabízí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zdravotní postižení dítěte zasáhne jako blesk do osudu celé rodiny a životy všech jejích členů se otočí nejméně o 180 stupňů. A právě na rodině nejvíc záleží, jak kvalitní život dítě s postižením prožije, říká Martina Dunděrová, ředitelka Společnosti pro ranou péči.

„Chceme upozornit širokou veřejnost na to, že rodiče s dětmi s postižením si zaslouží pozornost a podporu společnosti a že právo dětí s postižením na rodinný život je ohroženo a je třeba jej aktivně naplňovat,“ dodává.

„Narodila se mi vytoužená holčička. V porodnici mi hned řekli, že je postižená, nebude vidět a v podstatě bude neschopná samostatného života. Nevěděla jsem, co si počít. Zhroutil se mi svět. Ještě v šestinedělí mě navštívila pracovnice rané péče a já měla pocit, že jsem v jiném světě. Najednou nic nevypadalo beznadějně a dcera začala dělat pokroky i v tom nejranějším věku. Teď je jí šest, má velmi silné dioptrie, ale je samostatná a nesmírně šikovná. A jestli někomu vděčíme za klid, rozvahu a hlavně za to, že nám poradil a ukázal jak a co dělat, byla to právě slečna z rané péče“, řekla Novinkám maminka Monika s šestiletou Klárkou.

Nejvýznamnější aktivity, které proběhnou v Týdnu rané péče 2012:

V Praze bude 26. 11. v Galerii GUD zážitkový seminář „Nevidím“ (od 10:30 do 19:00 hod.). V Ostravě se v klubu Parník uskuteční multižánrový koncert pro ranou péči. V Českých Budějovicích bude benefiční koncert a křest knihy Naše cesta. V Brně den otevřených dveří střediska Společnosti pro ranou péči Brno. V Olomouci proběhne informační road show „Raná péče on the road“, kdy 3 posádky odborníků na ranou péči Společnosti pro ranou péči navštíví vybraná města v Olomouckém, Pardubickém a Zlínském kraji.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám