Hlavní obsah

Ročně se u nás předčasně narodí 8000 dětí. Lékaři již dopředu dokážou zjistit, že se tak stane

– Praha
Právo, jdu, das

V Česku se každoročně předčasně narodí kolem 8000 dětí a tento počet neustále pozvolna roste. Lékaři dnes dokážou zachránit i takové děti, které by ještě v nedávné době neměly šanci na přežití. Navíc dokážou i na základě unikátního vyšetření včas zjistit, zda ženám hrozí riziko předčasného porodu, a na základě toho je dopředu připravit na to, co je čeká a jak co možná nejvíc oddálit samotný porod.

Ročně se v Česku narodí předčasně 8000 dětí. Rodičům se obrací život narubyVideo: Novinky

 
Článek

Vyšetření rizika předčasného porodu, které vychází z britské studie QUiPP, provádějí zdarma v pražské porodnici u Apolináře a mohou se na něj přes internetový portál predcasnyporod.eu objednat těhotné ženy z celé republiky, které patří do rizikové skupiny a obávají se předčasného porodu, zvláště pokud již dříve prodělaly předčasný porod či jinou komplikaci po 16. týdnu těhotenství.

„Vyšetření trvá půl hodiny. V případě, že hrozí předčasný porod, jsme schopni říci pravděpodobnost, kdy žena asi předčasně porodí, a její lékař může udělat preventivní opatření, abychom pokud možno těhotenství co nejvíce oddálili, respektive přiblížili termínu porodu,“ vysvětluje Antonín Pařízek, vedoucí lékař perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze.

Narodila se o tři měsíce dříve a bojovala o život, po porodu se vešla tatínkovi do dlaní

Děti

Zdravé těhotenství zpravidla trvá 40. týdnů. Za předčasný se považuje takový porod, kdy se miminko narodí před ukončeným 37. gestačním týdnem.

V Česku se za hranici životaschopnosti považuje porodní hmotnost 500 gramů nebo ukončený 24. týden těhotenství, přičemž lékaři jsou dnes v některých případech schopni zachránit i miminka narozená už ve 22. týdnu těhotenství.

Preeklampsie může za předčasné porody, ale také závažné selhání organismu

Děti

Předčasný porod je velkou zátěží pro maminku i dítě

I když většina z předčasně narozených si dnes do života nebere žádné trvalé následky, pro většinu rodin se i tak jedná o velmi stresující a vyčerpávající záležitost. Již před osmnácti lety proto vznikl spolek Nedoklubko, který těmto rodinám pomáhá zvládat všechny vyvstalé situace.

Nedoklubko pomohlo i paní Daně, pro kterou bylo velkým překvapením, když se jí letos v květnu narodila dcera o dva měsíce dříve. Její první porod před třemi lety totiž proběhl naprosto bez komplikací.

Nedoklubko, pomocná ruka rodičům nedonošených dětí

Děti

„Dcera se narodila 5. května 2020, měla se ale narodit 7. 7.,“ svěřila se maminka. Její dcera dokázala zabojovat a vše zatím nasvědčuje dobrému průběhu. „Měla 1110 gramů, teď má 2300 gramů. Doufám, že domů půjdeme co nejdřív, ale nechci to zakřiknout,“ dodala.

Paní Dana je jednou z více než 8000 žen, kterým se každým rokem v Česku předčasně narodí dítě. Z celkového počtu porodů se jedná průměrně o sedm až osm procent.

Spolek Nedoklubko slaví 18 let

Spolek Nedoklubko sdružuje rodiče předčasně narozených dětí a ošetřující lékaře a sestry již osmnáct let. Jejich pomoc spočívá především v tom, že dávají rodičům předčasně narozených dětí pocit, že v boji o zdraví svého dítěte nejsou sami.

Do budoucna by se chtěl ale spolek i více věnovat prevenci. Podle zakladatelky Nedoklubka Lucie Žáčkové včasné uvědomění si rizika předčasného porodu může velmi významně pomoci zvládat následný stres. Úzce proto spolupracují právě s týmem Antonína Pařízka, který se u nás na prevenci předčasných porodů specializuje.

Reklama

Související články

Hypnoporod aneb Jak rodí celebrity

Když se britská vévodkyně Kate Middletonová (Catherine, vévodkyně z Cambridge) objevila jen několik hodin po porodu upravená a s úsměvem na tváři, mnozí...

Výběr článků

Načítám