Hlavní obsah

Ranní nevolnosti v těhotenství mohou být dědičné

Novinky, Bohumila Kunertová

Těhotenství představuje v životě každé ženy důležitý životní mezník. Některé jím projdou bez sebemenších komplikací, jiné trpí častými a nepříjemnými ranními nevolnostmi. Vědci nyní přišli se zjištěním, že právě ty mohou být dědičné. Pokud trpěla nevolnostmi vaše matka, máte až třikrát větší šanci, že i vaše těhotenství budou provázet.

Foto: Profimedia.cz

Odborníci potvrdili u ranních nevolností genetický vztah mezi matkami a dcerami.

Článek

Přibližně dvě procenta žen trpí častou nevolností a zvracením v těhotenství, tzv.  hyperemesis gravidarum - hyperemesí. Tyto stavy mohou vyžadovat v horších případech i hospitalizaci, uvedl server BBC.

Hyperemese je definována jako nemoc, která začíná přibližně ve 22. týdnu těhotenství a vyznačuje se nadměrným nekontrolovatelným zvracením, v nejvážnější podobě může vést k dehydrataci a ztrátě váhy. Tento stav je pro ženu velmi vyčerpávající.

Podle doktorky Catherine Nelson-Piercyové jde o nejčastější důvod hospitalizace žen v prvních měsících těhotenství a může být i příčinou nižší porodní váhy novorozence či předčasného porodu.

Studie porodů a komplikací

Studie norských výzkumných pracovníků, při které bylo analyzováno přes dva milióny porodů v období let 1967 až 2006, zahrnovala informace o porodech, porodní váze dětí i o porodních komplikacích. Výsledky pak ukázaly trojnásobně vyšší výskyt ranních nevolností u žen, jejichž matky obtížemi také trpěly.

Ačkoli vědci potvrdili u nevolností genetický vztah mezi matkami a dcerami, existují zde i další vlivy, které zvyšují riziko výskytu nevolností. Patří sem i životní styl matek a dcer a vlivy prostředí.

Léčba

V padesátých letech minulého století byl pro léčbu ranních nevolností využíván lék tzv. thalidomid. V roce 1961 však bylo jeho používání zastaveno, když se jasně prokázalo, že přípravek způsobuje závažná poškození nenarozených dětí.

"Je mnohem bezpečnější užívat léky proti nevolnostem a je to každopádně lepší i pro nenarozené dítě, než aby žena vážně onemocněla nebo byla vystavena komplikacím," uvedla doktorka Catherine Nelson-Piercyová.

Patrick O'Brien, mluvčí Královské Univerzity gynekologie a porodnictví, dodal, že studie předkládá stále více důkazů o tom, že mnoho situací v těhotenství, jako je diabetes nebo vysoký krevní tlak, je spojeno s genetickými dispozicemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám