Hlavní obsah

Předčasných porodů neustále přibývá

Novinky, das

Ještě před deseti lety se předčasně narodilo šest procent dětí, nyní je to již 8,5 procenta. Za loňský rok se tedy u nás předčasně narodilo téměř deset tisíc dětí, což rozhodně není malé číslo. Naštěstí péče o ně dosahuje neuvěřitelných úspěchů a drtivá většina z nich si do života neodnáší žádná těžká postižení.

Foto: Profimedia.cz

Česká republika patří v neonatologii mezi absolutní špičku.

Článek

Ve světě nyní žije více než 15 miliónů předčasně narozených dětí, které přišly na svět mezi 24. a 37. týdnem těhotenství. Ze statistik vyplývá, že tento počet je neustále na vzestupu, a proto se i u nás zvětšují pracoviště s neonatologickou péčí tak, aby i do budoucna byly schopny zvládnout příliv nových pacientů.

Česká republika přitom v neonatologii patří mezi absolutní špičku. S tak výbornými výsledky se mohou ve světě pochlubit jen málokde.

Podle primáře neonatologického oddělení Fakultní nemocnice v Motole MUDr. Miloše Černého je to dáno především i neustálým výzkumem a zpětnou vazbou, z nichž jednotlivá pracoviště využívají poznatky.

„Předčasně narozené děti si zveme na pravidelné zdravotní prohlídky, kterých se vždy účastní konzilium lékařů s různou specializací. Získáváme tak potřebný přehled o tom, jak děti prospívají a jak pokračuje jejich vývoj. Je-li to potřeba, můžeme léčbu zpětně analyzovat,” upřesňuje Černý.

Nedonošený piknik

V neděli 8. června 2014 se od 13 hodin bude konat na pražské Ladronce již sedmý ročník Nedonošeného pikniku, na který jsou zvány všechny děti, které prošly motolskou novorozeneckou JIPkou.

„Po letech při pohledu na tyto děti by rozhodně nikdo nehádal, čím vším si hned po svém narození prošly. Jsou to totiž úplně stejní neposedové jako kterékoli jiné děti. Je jich všude plno a až na výjimky nemají vůbec žádná zdravotní omezení. Myslím, že pro odborníky z neonatologie není lepšího poděkování než vidět tyto ,živé‘ výsledky své práce, jak si bezstarostně užívají života a spoustu zábavy. Vděk rodičů a prarodičů je už jen příjemným bonusem k tomu, abychom si všichni uvědomili, jak hluboký má jejich práce smysl,“ dodává Kateřina Procházková z Nadačního fondu „N“, který se snaží shromažďovat finanční prostředky pro nákup speciálního nadstandardního vybavení pro neonatologická centra.

Vloni se jen ve Fakultní nemocnici Motol narodilo celkem 3271 dětí, z nich mělo 172 porodní hmotnost nižší než 2499 g, a celkem 402 dětí bylo bezprostředně po svém narození hospitalizováno na jednotce intenzivní péče.

Reklama

Související témata:

Související články

Bonding nastartuje biologické mateřství

Bezprostředně po porodu nastává u maminky i dítěte unikátní hormonální situace, která se už nikdy nebude opakovat. Je to období, které je nám dáno biologicky...

Výběr článků

Načítám