Hlavní obsah

Pouhá pětina otců tráví se svými dětmi volný čas

Novinky, bok

Rodičovská výchova je nezbytnou součástí života dítěte. Rodiče se podílejí nejen na vytváření životních hodnot svého potomka, jsou mu také příkladem, pomáhají ve školních povinnostech atd. Měli by se svými dětmi také trávit společné volné chvíle. Ne vždy se tak ale děje, a pokud ano, nepodílejí se oba rodiče rovným dílem.

Foto: Profimedia.cz

Ne každý pracovně vytížený otec si najde dostatek volného času, který by trávil se svými dětmi.

Článek

Každý rodič někdy zažil situaci, kdy měl tolik vlastních pracovních povinností, že sotva našel chvilku, kterou by mohl trávit se svými dětmi. Byť je to na jednu stranu z jeho pozice pochopitelné, nemělo by to tak být.

Volnou chvíli na hraní s dětmi by si měl najít každý rodič. Společné volnočasové aktivity v kruhu rodiny totiž nejen rozvíjejí dětské znalosti a dovednosti, ale také celkově utužují rodinné vztahy.

Z průzkumu mezi českými rodiči, který provedl výrobce sirupů Jupí, vyplynulo, že s dětmi v mladším školním věku tráví tři a více hodin denně více než třetina rodičů, dvě třetiny rodičů pak alespoň dvě hodiny denně.

Matky se věnují dětem více

Byly ale zároveň zjištěny poměrně velké rozdíly v tom, který z rodičů s dětmi bývá častěji. V průměru alespoň tři hodiny denně tráví s dětmi až polovina matek (48 %), u tatínků je to necelých 19 procent.

Foto: Profimedia.cz

Společný volný čas tráví s dětmi většinou matky. Ilustrační foto

„Děti s absencí či minimem otcovské aktivity mohou mít tendenci k horší adaptabilitě na vnější svět. Mohou hůře odhadovat a předvídat chování svého okolí a mají vyšší předpoklad obtížnějšího respektování pravidel a hierarchie,“ vysvětluje psycholožka Jana Klinderová Píchová.

Roli hraje věk a vzdělání rodičů

Zajímavé je i zjištění, že na poměru společného využití volného času s dětmi se podílí i věk rodičů. Dalo by se říci, že čím starší rodič, o to méně času s dětmi tráví. Ve věkových skupinách 18 - 26 let a 27 - 35 let to bylo shodně 50 procent otců a matek, v rozmezí 45 - 53 let už ale jen 18 %.

Svou roli podle průzkumu hraje i samotné vzdělání rodičů. I tady by se dala vysledovat úměra „čím vyšší, tím horší”. Mezi rodiči se základním vzděláním tráví volný čas aktivně s dětmi v průměru 35 - 40 % rodičů, u vysokoškolsky vzdělaných ale jen pouhých pět procent.

Anketa

Kdo z vaší rodiny tráví s dětmi volný čas?
Matka
53,1 %
Otec
6,2 %
Podílíme se oba společně
40,7 %
Celkem hlasovalo 969 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám