Hlavní obsah

Pandemie změnila pohled mužů na otcovství

Být otcem je pro muže stejně důležitá role jako pro ženy být matkou. Na rozdíl od žen o tom ale muži tolik nemluví, ani se příliš neangažují v různých otcovských skupinách. Pandemie ale pohled i ochotu o své „roli“ více mluvit u některých z nich výrazně změnila.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když Brit Elliott Rae v roce 2016 založil otcovskou skupinu s názvem Music Football Fatherhood, byl její součástí on a jen několik málo známých z práce. Nikdy se nesetkal s vyloženě negativními reakcemi, lidé většinou spíš jen nechápali, proč skupinu založil a co je její náplní.

Během posledních 12 měsíců, jejichž hlavní náplní byla především pandemie, ale podle něj došlo k obrovskému zájmu mužů o podobné skupiny, a to nejen ve Velké Británii.

A to hlavně kvůli tomu, že otcové začali trávit mnohem více času se svými dětmi, a tak je poměrně logické, že i oni hledali různé skupiny či sdružení, kde by jim poradili ohledně radostí i strastí rodičovství.

„Lockdown jednoduše zapříčinil, že se najednou řada mužů začala více věnovat péči o děti než kdykoli předtím. Mají tak automaticky i větší zájem o nalezení podpory i snahu diskutovat o tom, co znamená být otcem v roce 2021,“ uvedl v rozhovoru pro server Guardian.

A zájem otců dokazují i počty aktivních členů v Elliottově skupině. Zatímco dříve se na sezeních, které pořádá, objevilo tak deset tatínků, na letošní únorovou akci s názvem „Pomozte svým dětem projít pandemií“ se jich přihlásilo už 600. „Posun byl opravdu obrovský,“ říká Rae, bývalý státní úředník, který se nyní věnuje své skupině na plný úvazek.

Proč sehrává v sebevědomí dívky důležitou roli její vztah s otcem

Děti

I statistiky podporují názor, že minulý rok byl pro mnohé otce přelomový. V květnu roku 2020 Úřad pro národní statistiku zjistil, že první lockdown v Británii vedl k 58procentnímu nárůstu péče o děti ze strany otců. Rozdíl z hlediska pohlaví se tak výrazně zmenšil. V roce 2015 uváděla data úřadu, že o děti pečovalo a trávilo s nimi většinu času 39 procent otců, během lockdownu to bylo už 64 %.

Průzkum společnosti Fatherhood Institute pak uvádí, že během lockdownu trávilo s dětmi více času 78 % otců, 59 % se podílelo více na domácích pracích, 65 % pak uvádělo lepší vztah se svým dítětem či dětmi od zavedení lockdownu.

„Otcové jsou jednoduše více zapojení, jsou i mnohem pozitivnější v tom, že jsou z nich tátové, stejně tak mají více času i příležitostí kontaktovat ostatní rodiče, specificky otce,“ uvádí výkonná ředitelka Fatherhood Institute Adrienne Burgessová.

Jak uvádí Elliott Rae, který spolu s dalšími 19 otci před nedávnem vydal knihu nejen o otcovství, mění se především komunikace. „Lidé vidí výhody v podpoře pracujících otců – a to nejen z hlediska jejich osobního pohodlí, ale i proto, jaký to má vliv na rovnost žen a mužů,“ tvrdí Rae.

Den otců: Svátek, který se u nás příliš neslaví

Styl

Podobný zájem zaznamenal i Dan Flanagan, který před pěti lety založil v Sussexu otcovskou a dětskou skupinu s názvem Dad La Soul. Konkrétně mu počet členství vzrostl o 40 %.

„Před pěti lety existovaly doslova miliony skupin matek a dětí, ale pro otce nebylo skoro nic,“ vysvětluje a dodává: „Myslím si, že došlo doslova k seismickému posunu. Vzhledem k tomu, že možnost trávit více času se svými dětmi dala otcům sebevědomí, viděli najednou i druhou stranu rodičovství. Je to zvláštní, ale z něčeho pro mnohé divného se stalo něco opravdu dobrého.“

Anketa

Máte ve svém okolí tatínky, kteří díky pandemii tráví se svými dětmi více času?
Ano, jsem jedním z nich.
20,1 %
Ano, jednoho dva znám.
19,3 %
Ano, znám jich docela dost.
10,4 %
Ne, žádný takový se mi nevybaví.
50,2 %
Celkem hlasovalo 800 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Otec a syn Trojanové: Jako vejce vejci

„Je výhoda, že jsme - jak se říká - z jednoho vejce,“ tvrdí mi herec Ivan Trojan. Kouká přitom na syna Josefa, s nímž nedávno sdílel jednu roli. Podobní jsou...

Jak moc otcové ovlivňují vztahy svých dcer

Role otce ve výchově dětí je velmi důležitá. Ovlivňuje nejen jejich dětství, ale i jejich budoucnost. Zatímco pro chlapce je táta velkým vzorem, od kterého se...

Výběr článků

Načítám