Hlavní obsah

Odborník varuje před pandemií toxického rodičovství

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rodič se snaží ze svého potomka vychovat dobrého člověka, který se bude jednou umět postarat sám o sebe i o své blízké. Rodičovská láska a starost mohou ale velmi snadno také ublížit. To když se rodiče starají až příliš – tzv. toxické rodičovství je navíc viditelné stále častěji.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Australský spisovatel a ředitel školy John Marsden strávil dlouhé roky studováním problematiky mladých lidí, jejich vývojem, schopností dosáhnout školních úspěchů a dalšími aspekty jejich dospívání.

Ve své nové knize, která se zabývá otázkou, jak rodiče zacházejí se svými dětmi a jak jim rozumějí, kromě jiného vyzdvihuje fakt, že jsme v současnosti svědky doslova pandemie nebezpečného, škodlivého či také tzv. toxického rodičovství, cituje jeho vyjádření server Guardian.

„Troufám si říct, že jde o celosvětový problém,“ uvádí autor. Jak sám vysvětluje, pojem škodlivé rodičovství není míněn ve smyslu emočního zneužívání, ale spíše se dá popsat jako špatně koncipovaný a zavádějící přístup k dětem, který ve výsledku způsobuje jejich emoční poškození.

Varuje jednoduše před rodiči, kteří se staví do role advokáta svých dětí, vše za ně řeší, umetají jim cestičku a obhajují je za každých okolností, i když jejich děti nejsou tak nadané nebo nevinné, jak si dospělí myslí.

Zdravý rozum jde stranou 

„Jde převážně o střední třídu. Nejde o to, že by se rodiče záměrně chovali destruktivně, ale vypadá to, že jejich zdravý rozum a instinkty byly převáženy jinými úvahami,“ popisuje.

Stále více dětí je rodiči nadměrně limitováno v tom, aby se nezranily, zbytečně je něco nestresovalo, čímž dochází k omezování jejich volného dospívání, rozvíjení odolnosti a samostatnosti, uvádí Marsden.

Lepší vzdělání, více úzkostí

Jakkoli je současná generace dospívajících mladých více zručná a dosahuje lepších výsledků v mnoha oblastech společnosti, vliv rodičovské toxicity je na ní vidět poměrně zřetelně. Řadu i velmi úspěšných jedinců trápí problémy s mentálním zdravím.

Přechod z doslova bezstarostného dětství do opravdové reality života je pro tyto jedince velmi tvrdý. Ve chvílích, kdy je najednou nikdo „nedrží za ruku“, si často i přes své velké nadání a schopnosti nevěří, pochybují o každém svém kroku, nevědí, co sami se sebou.

„Rozsah problému je obrovský. Problém emočního poškození u mladých lidí se dá označit za pandemii. Takovou úroveň úzkosti mezi nimi jsem dosud nikdy neviděl,“ uvádí Marsden.

Anketa

Myslíte si, že to někteří rodiče s ochranou potomka přehánějí?
Ano, vidím to ve svém okolí stále častěji
91,7 %
Ano, ale zatím to není tak hrozné
6,4 %
Ne, s ničím podobným jsem se nesetkal/a
1,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1440 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Nestabilní vztahy a chaos v hlavách dětí

Tradiční rodina je v krizi. Rozchody dnes mohou být snadné a rodinné vazby jsou proto nestabilní. Asi bychom měli uvažovat, jestli chceme žít v kultuře, ze...

Devět největších rodičovských chyb

Každý normální rodič touží být svým dětem dobrým průvodcem a vychovat z nich zdravé a šťastné jedince. Ne vždy se mu to ale zcela daří. Bohužel někdy i ty...

Výběr článků

Načítám