Hlavní obsah

Od ledna lze rodit v porodnici jen s porodní asistentkou

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od ledna příštího roku bude možné v českých porodnicích rodit bez přítomnosti lékaře, pouze za pomoci porodní asistentky. Druhou novinkou, která již platí od minulého týdne, je tzv. ambulantní porod, který by měl řešit předčasné odchody matek s novorozenci z porodnice. Informoval o tom náměstek ministra zdravotnictví Ferdinand Polák.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Potvrdil, že nadále trvá omezení, že porod doma s porodní asistentkou pojišťovna nehradí. České zákony porod doma nezakazují, ženy si ale musejí péči samy zaplatit. „Porod pouze za přítomnosti porodní asistentky může z bezpečnostních důvodů probíhat stejně jako jakýkoli jiný porod pouze v zařízeních k tomu určených – tedy v řádně vybavených porodnicích,“ uvedl Polák.

Rozdíl proti současnému stavu je v tom, že lékař bude k porodu přivolán až v případě nenadálých komplikací. Uvedený způsob porodu bude ale možný pouze v případě, kdy ho schválí ošetřující porodník. Ten provede vstupní vyšetření a zkontroluje dokumentaci o průběhu těhotenství, a pokud nebude předpokládat komplikovaný porod, předá rodičku do péče porodní asistentky.

I nadále je však všem ženám v České republice zaručena možnost rodit pod přímým dohledem kvalifikovaného lékaře-porodníka.

Ambulantní porod

Novinkou od minulého týdne je tzv. ambulantní porod. Ten je určen matkám, které chtějí opustit brány zařízení již několik hodin po porodu, resp. dříve než po doporučených 72 hodinách.

„Zůstat s novorozencem v porodnici tři dny po porodu jednoznačně doporučuji. Během této doby se provádí řada potřebných vyšetření, provádí se novorozenecký screening a řeší se případné komplikace, jako je například novorozenecká žloutenka. Pokud už se ale žena i přes doporučení lékařů rozhodne porodnici opustit dříve, je to možné,“ vysvětluje náměstek Polák.

Maminka má také možnost druhý den po propuštění přivézt novorozence do porodnice nebo na dětské oddělení na ambulantní kontrolu. Pokud nebude chtít na tuto kontrolu znovu cestovat, může miminko zkontrolovat praktický pediatr v místě bydliště.

Reklama

Související témata:

Související články

Domácí porody - téma jako rozbuška

Domácí porody. Téma, které již dlouhou dobu rozděluje naši společnost na dva nesmiřitelné tábory. Zastánci poukazují na nepřerušené pouto mezi matkou a dítětem...

Výběr článků

Načítám