Hlavní obsah

Nikdy neměly sex, přesto jsou z nich šťastné matky

Novinky, bok

Sexuální styk mezi dvěma lidmi je starý jako lidstvo samo. Patří mezi krásné prožitky, vedle toho jde o způsob, jak zajistit udržení rodu pomocí narozených dětí. Už dávno ale neplatí, že bez sexu není dítě. Díky moderní medicíně mohou být matkami i ženy, které si sexuální hrátky ve svém životě nikdy neužily.

Foto: Profimedia.cz

Umělé oplodnění není už jen řešením neplodnosti některých párů, ženy jej využívají i k tomu, aby nemusely hledat dokonalého partnera, a přesto mohly porodit dítě.

Článek

Medicína ušla za poslední desítky let velkou vzdálenost, co se pokroku, zlepšení a udržení lidského života týče. Jednou z převratných změn bylo ve své době objevení možností v rámci asistované reprodukce. Sem patří různé metody, které neplodným mužům či ženám pomáhají dočkat se vysněného vlastního potomka.

Léčba a různé zákroky nejsou rozhodně levnou záležitostí, mnohé páry to ale ani tak neodradí. A jelikož v posledních letech narůstá počet párů, které z nějakého důvodu trpí neplodností, i metody, jak získat vytouženého potomka, se stále zlepšují, uvádí server Dailyrecord.

Už ale neplatí, že oplodněním se řeší problém jen s početím. V poslední době narůstá počet žen, které umělým oplodněním řeší stav, proč z nějakého důvodu nehledat nebo nečekat na toho pravého partnera, s kterým by chtěly rodinu založit.

Medicína zařídí dítě bez sexu

Výjimkou už nejsou ani ženy, které porodily potomka, aniž by vůbec měly kdy sexuální styk. Jednoduše ho nepotřebují, a k dítěti jim pomůže právě některá z moderních metod. Jenom na klinikách ve Velké Británii bylo za posledních pět let evidováno 25 žen, které porodily, aniž by kdy měly sex.

Některé kliniky se otevřeně hlásí, že pomáhají mladým ženám-pannám s otěhotněním a následným porodem, a samozřejmě i všemi dalšími procedurami, které k tomu jsou zapotřebí. „Počet takových svobodných žen se za poslední desetiletí zdvojnásobil. Mnohým je něco málo přes dvacet let,” uvádí Maha Ragunathová z kliniky Care Fertility v britském Nottinghamu.

„Když se jich ptám, proč chtějí podstoupit umělé oplodnění, častá odpověď je, že jsou připraveny mít dítě, ale nechtějí čekat na ideálního partnera. Malé procento z nich ještě nikdy nemělo vztah, dokonce ani sex,” dodala. Veškeré výdaje si v takovém případě hradí samy pacientky.

Negativní emoce 

I když je umělé oplodnění samo o sobě převratnou metodou k ´získání´ potomka, její využití k vlastní pohodlnosti, jak to mnozí nazývají, budí velké znechucení ve společnosti. „Co je pro takové ženy dítě? Hračka na hraní, něco, co si můžou někde vzít z regálu?” vyjadřuje svůj názor Josephine Quintavalleová, zakladatelka křesťanské organizace Comment on Reproductive Ethics.

„Přírodním poselstvím je zrození dítěte od muže a ženy. Tento způsob to všechno zcela narušuje,” dodala. Biskup jedné zdejší církve dodal, že tento moderní trend bude mít pro společnost následky, které nepřinesou ve výsledku nic dobrého.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak dítě navyknout na zdravý životní styl

Nadváha, obezita, nedostatek pohybu a především špatné stravování nejsou už dlouho jen záležitostí dospělých. Tučná jídla a slazené nápoje jsou na denním...

Výběr článků

Načítám