Hlavní obsah

Neplodnost postihuje čím dál více párů v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Počet neplodných lidí stále roste, v České republice neplodnost postihuje asi 15 procent párů. Spolu s tím roste i množství pokusů o umělé oplodnění. Největší zdravotní pojišťovna VZP loni hradila 5 631 výkonů takzvaného oplodnění ve zkumavce, o 705 více než rok předtím.

Článek

Léčba neplodnosti není levná záležitost. Pojišťovny hradí první tři pokusy oplodnění, další si musí lidé platit ze svého. Cena jednoho cyklu včetně léků vychází podle VZP na přibližně 60 000 korun.

Do peněženky musí lidé sáhnout i kvůli lékům a některým dalším výkonům, třeba zmrazení embryí. Asistovaná reprodukce tak páry stojí i desítky tisíc korun.

Od prvního narození dítěte ze zkumavky uběhlo již 30 let

Umělé oplodnění je dnes díky stále dokonalejším lékařským postupům již běžnou metodou, jak pomoci bezdětným párům k potomkovi. Tento pátek oslaví třicátiny Britka Louise Brownová, jež se stala prvním dítětem na světě zplozeným mimo tělo matky.

První české "zkumavkové" dítě přišlo na svět 4. listopadu 1982. Byl jím chlapec, který se narodil na klinice v Brně - totožnost jeho i matky zůstala na jejich přání v anonymitě.

V současnosti žije v Česku zhruba 23 000 dětí narozených s použitím některé z metod umělého oplodnění, ročně jich přibývá kolem tří tisíc.

V Česku je přes dvacet specializovaných center

Vedle metody "in vitro fertilizace" (IVF), laicky řečeno oplodnění ve zkumavce, se používají další techniky. Jde třeba o přenos zmrazeného vajíčka nebo metodu ICSI, kdy se do vajíčka vpraví pouze jedna určená spermie.

Účinnost asistované reprodukce doplňují metody zmrazování gamet, dárcovství oocytů, mikromanipulace či preimplantační genetická diagnostika.

Přístup k moderní léčbě neplodnosti v Česku zajišťuje přes dvacet specializovaných center asistované reprodukce. Každoročně se "ze zkumavky" v Česku narodí více než tři procenta dětí a přibližně sedm procent dětí vděčí za své narození ostatním metodám léčby neplodnosti jako jsou hormonální léčba či chirurgické zákroky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám