Hlavní obsah

Největší šance na umělé oplodnění je prý při druhém a třetím pokusu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho párů, jimž se nepodařilo zplodit potomka přirozenou cestou, podstupuje anabázi umělého oplodnění. A to většinou na několik pokusů. Podle odborníků jsou největší šance na zdárné oplodnění při tom druhém a třetím.

Foto: Profimedia.cz

Asistovaná reprodukce je pro některé páry jedinou možností, jak počít miminko. Pomůže až 80 procentům neplodných párů v Česku.

Článek

Při dalších pokusech se pravděpodobnost úspěšného umělého oplodnění rychle snižuje, informovala o tom agentura AP. Po prvním pokusu o umělé oplodnění má dítě jedna ze tří žen. Při druhém pokusu se šance zvyšuje a otěhotní každá druhá žena. Obdobná úspěšnost je i při třetí proceduře.

"Nevzdávejte se, když první cyklus nebude úspěšný. Při druhém máte větší naději," zhodnotila výsledky studie Barbara Lukeová z Michiganské státní univerzity. "Pokud však žena neotěhotní ani při třetím cyklu, bývá naděje na úspěch při dalších procedurách malá," dodala. Lukeová ale podotkla, že neexistuje žádný etický kodex, který by radil lékařům, kdy doporučit neplodnému páru, aby se už o umělé oplodnění nesnažil.

Pětina českých párů je neplodná

Podle průzkumů se s neplodností potýká až dvacet procent párů. Z jedné třetiny za neplodnost páru může výhradně žena, z další třetiny výhradně muž a v poslední třetině jsou na vině oba. Často jedinou šancí na miminko je pro tyto páry asistovaná reprodukce. Pomůže až 80 procentům neplodných párů.

V Česku platí zdravotní pojišťovny ženě tři léčebné cykly za život. Zatímco například v Belgii, kde se rodí po umělém oplodnění každé šesté dítě, i šest cyklů při jednom oplodnění.

Navíc pokud se rodiče rozhodnou i pro další děti pomocí asistované reprodukce, pak v Česku pojišťovna hradí pouze zbylé pokusy ze tří možných, přičemž například v Belgii zaplatí pojišťovna po porodu dítěte "ze zkumavky" znovu dalších šest cyklů.

Podle primáře Milana Mrázka z centra Iscare IVF  jsou děti narozené po umělém oplodnění zcela zdravé a normální ve srovnání s dětmi po přirozeném početí. Zatím žádný výzkum neprokázal opak. Informace na toto téma jsou na www.stopneplodnosti.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám