Hlavní obsah

Nedonošeným miminkům pomůže nový oční laser

– Praha
Novinky, Karolina Zarzycká

Nedonošeným miminkům v Čechách svitla další naděje pro zdravý vývoj jejich zraku. V Ústavu péče o dítě a matku (ÚPMD) v Praze - Podolí je totiž nově laser na operaci očí nedonošených novorozenců se závažnou poruchou sítnice.

Foto: Profimedia.cz

Nedonošená miminka nebudou muset složitě cestovat kvůli operaci do Brna, v podolské nemocnici je jim nyní k dispozici unikátní laserový přístroj na oční operace.

Článek

Doposud byl takový unikátní laserový přístroj pouze v Brně a nyní je i v Praze. Jak uvedla MUDr. Anna Zobanová, která s přístrojem bude miminka operovat, odpadá tím zdlouhavé a pro nedonošené novorozence komplikované cestování přes půlku republiky.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

MUDr. Anna Zobanová předvádí, jak oční laser pro nedonošené děti funguje. Sama operace provádí.

"Chtěli bychom poděkovat Nadaci Naše dítě, společnosti Rossmann a všem dárcům, kteří se na sbírce podíleli. Částku jeden milión korun bychom bez jejich pomoci nesehnali a věříme, že přístroj pomůže asi pětadvaceti až 30 pacientům ročně, " zmínili ještě k nákupu laseru zástupce primáře MUDr. Jan Melichar a MUDr. Jaroslav Feyereisl, ředitel ÚPMD.

Jak laser funguje

Specialisté z neonatologického oddělení podolské porodnice se na přístroji od začátku listopadu zacvičují a připravují na zahájení provozu. Přístroj se používá u velmi nedonošených novorozenců se závažnou poruchou sítnice. V poporodním období dochází u nedonošených dětí k růstu cév v sítnici. Nesprávný růst cév může vést ke vzniku cévních valů, které odchlipují sítnici a vedou k závažným poruchám zraku.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Oční laser pro nedonošená miminka je nově také v Čechách, v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze - Podolí. Doposud tento přístroj pomáhal při očních operacích v Brně.

Výsledkem operace laserem je přerušení cév a snaha o zabránění odchlípnutí sítnice. Laserový paprsek umožňuje velmi přesné zaměření a ošetření nemocných částí sítnice a zlepšení výsledků operace.

"Operace je velmi náročná, trvá hodinu až hodinu a půl a jedná se o jemnou, mravenčí práci. Avšak pro děti je velmi šetrná," uvedla ještě k operacím lékařka Zobanová.

Cílem projektu je zlepšení prognózy zraku u nedonošených novorozenců v České republice, jimž by v případě případě konzervativní léčby hrozila téměř jistě závažná porucha zraku až úplná slepota.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám