Hlavní obsah

Na školní obědy nemá tisícovka dětí

Právo, Stáňa Seďová

Každý den matka dceru vyzvedla ve škole před obědem s připravenou historkou, proč musí jít a není na oběd čas. Žáka z páté třídy vychovává otec, kterého nemoc dostala do invalidního důchodu, matka je opustila a peníze na obědy prostě scházely. Těm a další téměř tisícovce dětí platí obědy v jídelnách o. p. s. Women for Women.

Foto: Profimedia.cz

Za téměř tisíc dětí vyplatil školám projekt Obědy pro děti téměř 3,5 miliónu korun.

Článek

České děti hladoví. I když se toto prohlášení může zdát ve středoevropské zemi přehnané, konkrétní příběhy z celé republiky ho naplňují.

„Platíme obědy dívence, jejíž maminka ji celé měsíce vyzvedávala ze školy vždy před obědem. Na každý den měla připravený nějaký příběh, kam musí jít nebo co potřebují zařídit. Pro tuto matku to muselo být psychicky nesmírně náročné. Alespoň takto jsme jí ulehčili,“ přibližuje příběh jednoho ze žáků sponzorovaných projektem Obědy pro děti jeho manažerka Jana Skopová.

Zažádat musí škola

V jiném případě začali posílat peníze z projektu na žádost ředitele základní školy z východních Čech. „Honzíka znám od jeho dvou let, kdy je matka opustila. Je to hodný venkovský kluk, který zůstal v chalupě s tátou a dědečkem, kteří se o něj starají. Bohužel jeho otec onemocněl a musel do invalidního důchodu,” svěřil Právu příběh ředitel školy, jejíž název musí zůstat kvůli anonymitě projektu nezveřejněn.

„Chlapi to zvládali obdivuhodně, nikdy si nestěžovali a dělali, co mohli. Přesto jsme si při různých příležitostech všimli, že finance je velmi tíží,“ dodal ředitel venkovské školy. Když napsal e-mail na uvedený kontakt projektu, ani prý nečekal, že mu někdo odpoví.

„Pamatuji si to jako dnes. Hned druhý den mi zvonil telefon. Pak jsem to řekl otci, ale ten mne trochu překvapil. Zdráhal se to přijmout. Měl pocit, že jako rodič selhal, ale nakonec jsme ho přemluvili. U Honzíka skutečně padl tento dar na úrodnou půdu. Je velmi pilný a oblíbený, přestože je vidět, jak moc mu chybí maminka. Vždy když třeba zadáváme slovní úlohu, kdy šla máma nakoupit, je to na něm vidět. Ale nyní díky tomuto daru si mohl jeho tatínek dovolit zaplatit mu například školní kurzy plavání, takže má o důvod víc se smát,“ doplnil muž, který o pomoc pro chlapce požádal.

Dětem, které díky projektu nyní obědvají, se zlepšila školní docházka i výsledky v jednotlivých předmětech
Jana Skopová, manažer projektu Obědy dětem

V prosinci minulého roku už mělo v projektu Obědy pro děti potvrzenou pomoc 945 dětí ze 187 základních škol, což je o 575 dětí více než za předešlý školní rok. Toto číslo není bohužel konečné, žádostí stále přibývá. Nyní prověřujeme žádosti u dalších 63 dětí,“ vypočítává Jana Skopová z obecně prospěšné společnosti Women for Women, která projekt odstartovala v polovině září 2013 v reakci na reportáž České televize o hladovějících dětech.

Cílem je pomoci českým dětem, které se ocitly v situaci, kdy si jejich rodiče nemohou dovolit zaplatit jim obědy ve školních jídelnách. S žádostí se na ně vždy musí obrátit škola. Sponzorství je vždy anonymní.

Ceny školních obědů za měsíc se pohybují mezi 380 až 800 korunami.

„Rodiče se často za svou svízelnou situaci stydí. Ale o placení obědů nevědí ani děti, ani jejich okolí. Jen vedení školy,“ ubezpečuje Skopová a doplňuje pozitiva, která se projevila u zapojených dětí: „Dětem, které díky projektu nyní obědvají, se zlepšila školní docházka i výsledky v jednotlivých předmětech. Často se stává, že i rodiny, které by jinak děti do školy ten den neposlaly, si řeknou, že se tam aspoň nají, a děti do školy přijdou.“

Ceny školních obědů za měsíc se pohybují mezi 380 až 800 korunami. Nejvíce plateb za obědy směřuje do Středočeského kraje, Prahy a do Libereckého kraje. Částka, která putuje do jídelen na právě probíhající školní rok, se vyšplhala na 3,5 miliónu korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám