Hlavní obsah

Nemají na školní obědy. I tak dnes žijí některé děti

Právo, Ivan Orel

Suchý rohlík, nebo třeba také nic. Děti ze sociálně slabých rodin často nechodí ve škole na obědy, protože jejich rodiče nemají dost peněz.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Obecně prospěšná společnost Světýlko z Brna ve spolupráci s řediteli základních a středních škol proto připravila projekt Obědy pro školáky, v rámci kterého vybraným dětem hradí stravování ve školní jídelně.

Projekt funguje od ledna letošního roku. „Impulsem pro nás byl televizní pořad o školácích, jejichž rodiče jsou na tom tak špatně, že jim nemohou ani zaplatit obědy. Začali jsme proto zjišťovat, zda je realita skutečně taková a zda by nebylo možné nějak pomoct,“ uvedla ředitelka Světýlka Alena Uhde.

Výsledky byly smutné. „Máme tu vícečlennou rodinu, kde děti mají na svačinu starý chleba a v jídelně pozorují ostatní děti, jak jim chutná – takové byly, a nikoli ojedinělé, reakce oslovených pedagogů a představitelů základních škol,“ doplnila ředitelka Světýlka.

Projekt je určen dětem ze základních škol v celé republice, v první fázi byly osloveny školy v Jihomoravském kraji. Celková částka na dítě činí 5000 korun, což pokryje stravování na jeden školní rok. Zatím tuto možnost získalo 71 dětí v celkové hodnotě 355 tisíc korun.

Peníze přímo jídelnám

Děti vybírá vždy vedení školy. „Právě pedagogové znají své žáky nejlépe a vědí většinou hodně i o jejich zázemí. Peníze posíláme přímo školní jídelně, kterou dítě navštěvuje. Příspěvek tak není možné zneužít na něco jiného, jak se třeba někdy děje se sociálními dávkami,“ dodala paní Uhde.

Peníze pro zajištění projektu Obědy pro školáky hradí Světýlko z výtěžků veřejné sbírky a charitativních aukcí. Ty jsou ojedinělým způsobem, jak získat prostředky na charitativní akce, navíc výhodným pro obě strany, protože prodávající si sám určí, jakou finanční část z výtěžku aukce si nechá, a jakou daruje na transparentní účet Světýlka. Všichni si můžou na transparentním účtu ověřit, kam získané peníze odcházejí a k jakému účelu slouží. Bližší informace lze najít na www.charitativniaukce.cz nebo www.svetylko.info.

Podobný projekt provozuje i obecně prospěšná společnost WOMEN FOR WOMEN. Bližší informace na www.obedyprodeti.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám