Hlavní obsah

Miminka se učí jazyk již v děloze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosud se soudilo, že jednotlivé jazyky začnou děti vnímat až v prvních měsících života. Podle amerického experimentálního výzkumu ale základní zvuky mateřského jazyka miminka vnímají už deset týdnů před porodem.

Foto: Profimedia.cz

Mozek se začíná učit jazyk už v děloze pár týdnů před narozením.

Článek

Z výzkumu profesorky Christine Moonové vyplývá, že děti začínají vnímat jazyk v děloze. „Víme už více než třicet let, že se začínáme už v děloze učit o hlasu posloucháním zvuku při mluvení matky. Ale tohle je první studie, která dokazuje, že se učíme určité mluvené zvuky z mateřské řeči ještě před narozením,“ uvádí ke svému výzkumu profesorka Moonová z Pacific Lutheran University v Tacomě.

Její tým zkoumal chování asi třicet hodin starých novorozenců. Čtyřicet chlapců a dívek ze Stockholmu a Tacomy poslouchalo švédské a anglické vokály. Přitom vědci sledovali, jak miminka sála z dudlíku připojeného k počítači. Vokály byly vybrány proto, že jsou výrazné a jsou slyšitelné a rozeznatelné v mateřské řeči, i když matka hovoří v hlučném prostředí.

V obou zemích děti po porodu sály dudlík déle při poslechu vokálů cizího jazyka (který před porodem od matky neslyšely) a naopak v kratších intervalech sání přerušovaly při poslechu mateřských vokálů. To je důkazem toho, že mozek plodu vnímá vokály mateřského jazyka ještě před narozením.

Reklama

Související témata:

Související články

Dětská dvojjazyčnost – fenomén dnešní doby

V současné době je stále více rodin, ve kterých jsou mateřskou řečí partnerů dva různé jazyky. Pokud rodiče v rámci domácí komunikace s potomkem používají svou...

Výběr článků

Načítám