Hlavní obsah

Miminka obézních žen jsou náchylnější k úmrtí

Obezita neohrožuje jen zdraví žen, ale také jejich potomků. Miminka obézních matek mají totiž až dvakrát vyšší pravděpodobnost, že zemřou ještě v děloze nebo do jednoho roku svého života.

Foto: Profimedia.cz

Při studii se ukázalo, že 16 z 1000 dětí obézních matek zemřelo ve stádiu plodu nebo kojence.

Článek

Vědci z Newcastle University zkoumali na 40 tisíc těhotenství a zjistili, že největší nebezpečí úmrtí dítěte hrozí u žen, které mají v raném těhotenství index tělesné hmotnosti (BMI) vyšší než 30, což značí obezitu.

Při studii se ukázalo, že 16 z 1000 dětí obézních matek zemřelo ve stádiu plodu nebo kojence. U žen se zdravým BMI, tedy v rozmezí mezi 18,5 a 24,5, to ovšem bylo pouze devět dětí z tisíce.

Výzkumy naznačují, že důvody pro zvýšené riziko úmrtí dítěte u obézních žen jsou zejména vyšší počet případů preeklampsie a vážné komplikace v těhotenství, způsobené zejména vysokým krevním tlakem a cukrovkou.

V těhotenství se už hubnout nemá

Podle doktorky Ruth Bellové z univerzitního institutu pro zdraví a společnost znamená zdravá váha matky před otěhotněním "ten nejlepší start pro dítě do života."

Vědci ovšem varovali před hubnutím během těhotenství. "Když je žena těhotná, není to vůbec vhodná doba pro dietu, protože v té době je nejdůležitější jíst zdravě a zajistit dítěti všechny důležité živiny," řekla Bellová.

Zvýšenou pravděpodobnost úmrtí však zaznamenali vědci i u dětí matek trpících podváhou. Během studie spočítali, že optimální BMI nastávající maminky je 23.

Studie je publikována v odborném časopise Human Reproduction.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak dětem ulevit při prořezávání zoubků

Narození miminka je slavnostní okamžik, který prožívá celá rodina. I když se na jeho příchod a výchovu budete připravovat a podrobně nastudujete vše možné,...

Výběr článků

Načítám