Hlavní obsah

Matky často odhalí vážnou chorobu u dítěte dříve než lékař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oxford

Nikdo nezná lépe své dítě než jeho matka. Přestože většina z nich nemá lékařské vzdělání, dokáží podvědomě velmi dobře vycítit, že se u dítěte nejedná o běžnou nemoc, což potvrzují i odborníci z Oxfordu. Podle nich opatřila příroda ženy zvláštním instinktem, na jehož základě dokážou rozpoznat u dítěte hrozící nebezpečí z nevědomě vnímaných symptomů infekční choroby.

Článek

Mnohdy je tak dobré uposlechnout varování matky, že se nejedná o obyčejnou chřipku, ale může to být infekce mnohem vážnější.

„Měli bychom věřit instinktům rodičů. Protože své dítě provedli mnoha méně nebezpečnými chorobami a často mohou odhalit včas vážnou hrozbu, která se od méně nebezpečných nemocí liší svými projevy,“ tvrdí doktor Matthew Thompson z Oxfordu.

Lékaři nemusí odhalit vše

Moderní vakcinace a léčba vedly k tomu, že vážných chorob je méně než dříve a lékaři se do styku s nimi dostávají řidčeji. Navíc velmi často rodiče chodí se svými potomky k lékaři na počátku onemocnění, kdy se vážná choroba projevuje úplně stejně jako běžná infekce.

Proto jsou tolik důležité instinkty rodičů, které však mnozí lékaři stále podceňují. A to i přestože díky jejich upozornění mohou odhalit nemoc včas a předcházet tak těžkým průběhům onemocnění.

„Odhalit nebezpečné choroby včas, je někdy jako hledat jehlu v kupce sena, proto by lékaři vždy měli brát v potaz názor rodičů,“ míní Thompson.

Studie lékařů z Oxfordské univerzity byla otištěna v odborném časopise Lancet.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám