Hlavní obsah

Zánět dásní matky může mít smrtelné důsledky pro plod

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těhotné ženy by v žádném případě neměly podceňovat preventivní prohlídky u zubních lékařů. Záněty v dutině ústní totiž mohou vážně ohrozit průběh těhotenství. Lékaři dobře vědí, proč trvají na absolvování preventivních prohlídek. Zdravotní problém matky totiž může ohrozit plod na životě.

Foto: Profimedia.cz

Každá nastávající maminka by měla oběhnout všechna vyšetření doporučená ošetřujícím lékařem

Článek

Daily Mail zveřejnil studii, která odhalila případ pětatřicetileté ženy z Ohia, jež kvůli svým zdravotním potížím porodila v 39 týdnu těhotenství mrtvé dítě. Trpěla totiž zánětem dásní, který neléčila. V těhotenství nebyla ani jednou na zubní preventivní prohlídce.

Lékaři při pitvě zjistili, že se bakterie z ústní dutiny matky nacházely v krevním oběhu dítěte, jeho plicích a žaludku. Vědci tvrdí, že nedošlo k žádnému narušení plodové vody.  Podle studie je to poprvé, kdy bylo zjištěno, že je ústní bakterie zodpovědná za smrt donošeného dítěte. Porod zpravidla probíhá ve 40 týdnu těhotenství. Pokud je odchylka plus nebo mínus dva týdny, jedná se o donošené dítě.

Druhé dítě bylo zdravé

Matka následně podstoupila léčbu a přišla podruhé do jiného stavu. Narodil se jí zdravý chlapeček.

Dr. Nigel Carter, šéf britské Zubní zdravotní nadace, řekl, že "tento případ ukazuje, že zlepšení ústní zdravotní péče mezi těhotnými ženami může mít významný vliv na nenarozené dítě".

Zánět dásní postihuje mnoho žen. Největším problémem je pro ženy, které měly potíže s dásněmi již před těhotenstvím. Hormonální změny během gravidity stav zánětu jen zhoršují. Proto je nutné několikrát denně čištěním zubů odstraňovat plak. V něm totiž produkují bakterie velké množství enzymů a toxických látek, které dásně infikují. Zánětem pak bakterie pronikají do krevního řečiště a poškozují nejen srdce a vnitřní orgány matky, ale mohou vyvolat předčasný porod a dokonce vážně na životě ohrozit plod.

V Česku nastávající maminky kromě těhotenské poradny a gynekologických vyšetření, mají absolvovat vyšetření u zubního lékaře a na interně. Doporučuje se prohlídky dodržet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám