Hlavní obsah

Mateřský instinkt je přežitek, i tatínkové dobře znají své děti

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že mateřský instinkt není radno podceňovat. Pokud se matce něco nezdá s jejím potomkem v pořádku, je dobré se toho držet. Kde se ale takový instinkt bere a opravdu ho mají jen ženy?

Foto: Profimedia.cz

I tatínkové jsou schopni rozeznat podle pláče, když s jejich potomkem není něco v pořádku.

Článek

Francouzští vědci zjistili, že nejen matky jsou dobré v rozpoznávání druhu pláče svého potomka. Identifikaci brekotu totiž umějí v mnohých rodinách stejně dobře rozlišit i tatínkové. Jak ale současně vědci z univerzity v Saint-Etienne dodávají, záleží při rozlišování pláče u dítěte na množství času, který rodič s potomkem tráví.

Odborníci tento vztah testovali u studie, při které zvukově zaznamenávali pláč 29 různých dětí ve věku 58 až 153 dní (cca 2-5 měsíců). Mezi dětmi byl i národnostní rozdíl. Patnáct jich pocházelo z Francie a 14 z Demokratické republiky Kongo.

Vědci výběrem různých zemí chtěli prokázat, jestli v rozpoznávání pláče u dítěte hraje nějakou roli i konkrétní kulturní prostředí, cituje ze studie server Daily Mail.

Dobrý rodič se jen tak nesplete

Jednotlivým rodičům bylo vždy puštěno pět nahrávek dětí, a ti měli následně určit, které z nich bylo právě to jejich. Podle zjištění v 90 % nahrávek rodiče správně identifikovali právě svého potomka (ti, kteří byli se svým dítětem v kontaktu více než půl dne).

U matek to bylo 98 % ze všech správných, otcové ale také nezaostali, dobře identifikovalo svého potomka 90 % z nich. Pokud tatínkové trávili se svým dítětem méně času (pod čtyři hodiny denně), byli schopni dobře identifikovat svého potomka v 75 % případů.

Autoři uvedeného výzkumu tak podle výsledků jednoznačně tvrdí, že dřívější studie zaměřené pouze čistě na mateřský instinkt, nejsou pravdivé, neboť nevzaly v úvahu faktor času, který tráví oba rodiče se svým potomkem.

"Oba rodiče - otec i matka -  mohou spolehlivě a neomylně rozpoznat problém svého potomka jen podle křiku. Jediným zásadním faktorem k tomu není pohlaví, ale pouze čas, který s dítětem tráví," cituje se na závěr ve studii, která byla uveřejněna v časopise Nature Communications.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám