Hlavní obsah

Malé děti zvládají moderní technologie lépe než dospělí

Novinky, bok

Moderní technologie zasahují do života každého z nás, ať chceme, nebo ne. Není tak ničím výjimečným, že i velmi malým dětem se do rukou dostanou chytré mobilní telefony nebo tablety. A už vůbec není nic neobvyklého, že si s nimi malí šikulové poradí hravěji než kdejaký dospělák.

Foto: Profimedia.cz

Dražší moderní technologie možná malým dětem do ruky nepatří, to ale neznamená, že si s ní neporadí.

Článek

Leckterý rodič zpočátku neochotně půjčuje své ratolesti chytrý telefon či tablet v obavách, že na něm malý capart provede cosi nepatřičného, v horším případě ho rozbije. I to se samozřejmě může stát. Někteří rodiče se ale domnívají, že jejich dítko je na onu vymoženost ještě dost malé a nepochopilo by ji.

V tom se ale valná většina dospělých více než plete. Malí šikulové ve věku čtyř až pěti let totiž prokazatelně zvládají nové technologie s větším přehledem než dospěláci. A je jedno, že je nikdy předtím neviděli. Stačí jim odkoukat „techniku” ovládání dospělých a je to, upozornil server Dailymail.

Konkurence pro středoškoláky 

Vědci se rozhodli provést malý test, který by potvrdil, jak na tom malí šikulové doopravdy jsou. Sestavili proto dvě skupiny, jednu tvořilo 106 malých, mateřskou školu navštěvujících, dětí ve věku čtyři až pět let, druhá skupina se skládala ze 107 výhradně středoškolských studentů.

Všechny pak podrobili jednoduchému testu. Předložili jim hliněné objekty různých tvarů, které měli jedinci poskládat na speciální krabičku tak, aby se rozsvítila a začala hrát specifickou melodii. Možné kombinace jim byly i předem několikrát ukázány.

„Základem našeho testu bylo zjistit, zda i velmi malé děti dokážou najít vztah mezi úsudkem a příčinou určité reakce. Co budou dělat proto, aby uvedli stroj do chodu. Výsledky byly více než překvapující,” řekl jeden z členů výzkumného týmu z Kalifornské univerzity.

Z výsledků odborníci zjistili, že malé děti měly mnohem rychlejší úsudek, co se týče vybraných kombinací, jak dosáhnout požadovaného úkolu. Jednoduše si spojily rychleji správnou kombinaci, která byla klíčem k rozsvícení a spuštění hrací krabičky.

Výsledky studie byly zveřejněny v časopise Cognition.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám