Hlavní obsah

Leváci opět slaví svůj svátek

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za levorukost mohou s velkou pravděpodobností geny a pak také neurofyziologický vývoj dítěte či komplikovaný porod. Žít v praváckém světě s nevýhodou levorukosti není přitom nic jednoduchého, což si praváci jen těžko dokážou představit. A právě Mezinárodní den leváků, který každoročně připadá na 13. srpen, chce na tyto problémy upozornit.

Foto: Profimedia.cz

Za levorukost mohou s velkou pravděpodobností geny.

Článek

Svátek se slaví po celém světě a asi nejpopulárnější je ve Velké Británii, kde jsou po celé zemi rozšířené takzvané „Levé zóny“ oslavující kreativitu, adaptabilitu a sportovní obratnost leváků. Praváci si v těchto zónách mohou vyzkoušet, jaké je to žít v praváckém světě s nevýhodou levorukosti.

Jak se pozná u dítěte levorukost

U dětí se dá s jistotou říct, která strana u nich dominuje až kolem 4.–6. roku věku. U vyhraněnějších dětí se to zpravidla pozná podle toho, jakou rukou berou do ruky hračky, příbory, kterou rukou lépe a častěji kreslí.

„Zhruba u 2 % populace nedojde k vyhranění dominantní ruky, pak je vhodné řídit se dominancí oka a nohy, a pokud ani ty nejsou vyhraněny, je vhodné přiklonit se k pravé ruce. Rozhodně není dobře psát či kreslit oběma rukama,“ upozorňuje speciální pedagog Mgr. Světlana Drábová.

Dnes jsou již učitelé natolik znalí, že už nedochází ve školách k násilnému přeučování leváka na praváka. Přesto malí leváci stále narážejí na mnoho nepříjemných situací a nedorozumění.

Největší chybou rodičů je intuitivní podávání věcí dětem do pravé ruky nebo ukazování praktické činnosti pravou rukou. Děti, které to táhne používat levou, jsou z toho zmatené a zkoušejí to pravou i levou rukou.

Podobným případem je, když děti pozorují své rodiče praváky nebo kamarády a vidí je používat pravou ruku. Nechtějí vyčnívat z řady nebo se odlišovat, a proto zkoušejí věci dělat také pravou rukou, i když se při tom necítí přirozeně.

Jak leváka připravit na školu

Rodiče by měli malému školákovi usnadnit vstup do školy nejlépe se speciálními pomůckami pro leváky. Pero pro leváky má speciální hrot, který se nerozmazává, tudíž se při něm levák nezašpiní a písmo nerozmaže, jako při psaní s klasickými pery.

Důležité jsou ale i nůžky a ořezávátka pro leváky, které jsou běžně k dostání. Ve specializovaných obchodech lze poté také zakoupit speciální pravítka a sešity pro leváky.

Až dítě povyroste, neměli by rodiče zapomínat i na kuchyňské potřeby ve variantě pro leváky, jako například škrabku na brambory, otvírák konzerv nebo nůž na chléb.

Foto: archiv firem

Leváci

Slavní leváci

Politici: Julius Caesar, Jana z Arku, Ludvík XVI.., Mahátmá Gándhí, Benjamin Franklin, Princ Charles, Winston Churchill, Fidel Castro. Leváci byli i poslední američtí prezidenti – Ronald Reagan, Bill Clinton, George Bush i Barack Obama.

Spisovatelé a filozofové: Herbert George Wells, Friedrich Nietzsche, Lewis Carroll, Johann Wolfgang von Goethe, Hans Christian Andersen, Franz Kafka.

Průmyslníci a obchodníci: Henry Ford, David Rockefeller, John D. Rockefeller, Bill Gates.

Skladatelé: Johann Sebastian Bach, Niccolo Paganini, Robert Schumann, Sergej Prokofjev, Sergej Rachmaninov, Maurice Ravel.

Sportovci: John McEnroe, Martina Navrátilová, Pelé, Monica Selešová, Diego Maradona, Michel Platini, Mike Tyson, Jimmy Connors, Rafael Nadal.

Hudebníci: Paul McCartney, Phil Collins, Kurt Cobain, Jimi Hendrix, George Michael, Sting.

Malíři a sochaři: Leonardo da Vinci, Albrecht Dürer, Peter Paul Rubens, Paul Klee, Henri de Toulouse-Lautrec.

Herci a režiséři: Bruce Willis, Whoopi Goldbergová, Tom Cruise, Robert de Niro, Gary Oldman, Brad Pitt, Robert Redford, Keanu Reeves, Sylvester Stallone, Demi Mooreová, Sarah Jessica Parkerová, Steve McQueen, Nicole Kidmanová, Jim Carrey, Milla Jovovichová, Charlie Chaplin, James Cameron.

Foto: archív firem

Písanka pro 1. třídu základní školy. Vhodné pro výuku dětí s levorukou orientací. Předlohy písmen jsou i na pravé straně. Schváleno MŠMT ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám