Hlavní obsah

Kojené děti mají vyšší IQ

MONTREAL

Budete-li vaše dítě dlouho kojit, je pravděpodobné, že bude o něco chytřejší, než když ho brzo odstavíte. Jedna z nejobsáhlejších studií, jaká byla dosud na dané téma vypracována, uvedla, že kojené děti mívají vyšší IQ.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Lékaři sledovali téměř 14 000 dětí po dobu delší 6 a půl roku a zjistili, že ty, které byly jako děti déle kojeni, dosahovali v IQ testech lepších výsledků. Testy byly rozděleny do několika částí, ale ve všech - ve čtení, psaní a řešení matematických úloh - dospadly lépe kojené děti. Uvedl to britský deník The Times.

Vědci z McGill Univerzity v Montrealu studovali děti narozené ve 31 porodnicích v Bělorusku a rozhodli náhodně zavést v půlce nemocnic kojící programy pro matky a druhou polovinu nemocnic ponechali jako kontrolní skupinu.

Výsledky studie, která vyšla v časopise Archives of General Psychiatry, potvrzují předchozí šetření.

Reklama

Související články

Děti nejvíc pláčou pár týdnů po porodu

Ačkoli je obecně rozšířen názor, že nejvíc křiku nadělají čerství novorozenci, není tomu tak. Naopak - od narození se doba, kterou miminko propláče, pozvolna...

Jak si pořídit holčičku? Nesnídejte

Britští vědci přišli s receptem na to, jak si pořídit holčičku. Stačí, když se žena v době početí bude vyhýbat snídaním. Statistická data totiž dokazují,...

Výběr článků

Načítám