Hlavní obsah

Jak zvýšit šance na otěhotnění

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tikají vám biologické hodiny a pomalu již začínáte s partnerem pracovat na miminku? Pak je tento článek určen právě pro vás. Poradíme vám, jak své šance na úspěch zvýšit a nepropadnout pocitům beznaděje, když se nezadaří okamžitě.

Foto: Profimedia.cz

Nejsnáze otěhotní ženy se zdravou váhou.

Článek

Neplánujte a nenechávejte vše na poslední chvíli

„Pokud si naplánujete, že počnete dítě po dosažení nějaké konkrétní mety (po svých xx. narozeninách, až splatíte hypotéku, dostavíte dům, povýší vás v práci…), dostáváte se do stresové situace. Jednak tím, že napřed musíte splnit onu metu, a jednak tím, že celý proces početí pojmete ve stylu teď, nebo nikdy. K otěhotnění je však velmi důležitá psychická pohoda,” vysvětluje embryoložka Sylvie Hlaváčová z brněnského institutu reprodukční medicíny Unica.

Nejlepší startovací pozici mají ty páry, které se prostě přestanou chránit, nehlídají plodné dny, nemilují se podle nich, jsou v životě spokojeny a na dítě se těší, ale nemusejí ho mít hned a za každou cenu. Pokud se o něco moc snažíte, často nejste tak úspěšní jako ti, kteří danou věc berou s jistou lehkostí.

„Je třeba začít s celým procesem včas: mladší ženy mívají kvalitnější vajíčka, lépe jim funguje hormonální systém, mladší muži zase mívají kvalitnější spermie. Se stoupajícím věkem se mohou objevovat různé zdravotní potíže související s reprodukcí a na ty ani psychická pohoda nestačí. Pokud je ženě více než pětatřicet, sama velmi silně vnímá, že má ´nejvyšší čas´. Což je samo o sobě stresující, a každý další měsíc, kdy se otěhotnění nezdaří, její stres ještě zvyšuje,” varuje Hlaváčová.

Upravte životosprávu a celkově žijte zdravě

Nadváha i podváha představují z hlediska těhotenství problém. „Narušují proces ovulace, snižují šanci na početí, obecně zvyšují riziko komplikací při těhotenství samotném," upozorňují odborníci ze serveru Ženská-neplodnost.cz.

Nejsnáze otěhotní ženy se zdravou váhou, tedy s BMI mezi 18 a 25. Podváha i nadváha ovlivňují hormonální systém, konkrétně hladinu estrogenu, podváha ji snižuje a nadváha či obezita zvyšuje. Obojí tak může bránit ovulaci, a bez ovulace nelze otěhotnět.

K úpravě hormonálního systému často stačí i menší změna váhy (o 5 nebo 10 %) k lepšímu, jak v případě podváhy, tak nadváhy. Vhodný je i přiměřený pohyb, nikoliv přehnaný, který tělo příliš vysiluje. Doporučují se venkovní aktivity, například rychlá chůze nebo jízda na kole, protože tělo k úspěšnému otěhotnění (přirozenému i po IVF) rovněž potřebuje vitamín D. Vhodný je i tanec, hormonální jóga nebo cvičení podle Ludmily Mojžíšové.

„Důležitá je i pestrá strava, bohatá na zeleninu a ovoce. Diety, během kterých se z jídelníčku zcela vynechají například sacharidy, maso a mléčné výrobky, nejsou žádoucí,” radí Hlaváčová.

Důležité je maximálně omezit alkohol a zajistit tělu dostatečný přísun vitamínů. Z nich má zejména pro ženy zvláštní význam například kyselina listová, která spolu s komplexem vitamínů B, zejména B2, B6 a B12, může pomoci zlepšit podmínky pro vyvíjející se zárodek. Zároveň mají tyto látky schopnost snížit riziko vzniku vrozené vady, především rozštěpu páteře a centrálního nervového systému.

Muži by se měli zaměřit na konzumaci většího množství selenu, zinku a vitamínů ze skupiny antioxidantů. Ty všechny mají pozitivní vliv na tvorbu a vývoj spermií. Vždy je ale nutné pamatovat na to, že spermie dozrávají přes dva měsíce. Krátkodobé užívání vitamínů či pouze dočasná změna životosprávy proto nepřináší výraznější změny k lepšímu.

Zapomeňte na cigarety

Kouření způsobuje mimo jiné předčasné vyčerpání zásob vajíček, u žen kuřaček také může dříve nastat menopauza.

„Ženská vajíčka se dlouhodobým působením nikotinu stávají náchylnější ke genetickým abnormalitám, u dětí kuřaček se rovněž vyskytuje více vývojových vad. Kuřačky mají navíc výrazně vyšší riziko spontánního potratu a mimoděložního těhotenství,” varuje embryoložka.

Jak často se milovat

Lidé přeceňují četnost souloží a volbu sexuální polohy. Málokdo si totiž uvědomuje, že spermiím trvá více než dva měsíce, než kompletně dozrají. Aby byly v ejakulátu více koncentrované a oplodnění schopné, je ideální mít pohlavní styk v plodném období ženy buď ob den, nebo až ob dva dny.

„Při častém pohlavním styku se totiž nestačí dotvořit nové spermie, které by byly schopné vajíčko ženy oplodnit. Pokud jsou spermie dobře životaschopné, několik dnů v těle ženy vydrží a na dozrání vajíčka dovedou vyčkat. Není tedy nutné trefit se přesně do ovulace," upozorňuje sexuolog MUDr. Pavel Turčan.

Časté milování není výhodné ani z pozice ženy. Chování spermií v pochvě se dá přirovnat k postupu klasické armády, kdy vojáci v první linii mají jen malou šanci na přežití. Stejně tak i spermie. Obvykle jsou totiž zahubeny kyselým pH v pochvě, které se první fronta snaží přeměnit na zásaditější, aby se ostatní spermie mohly dostat dál.

Druhá překážka na ně pak čeká hned v děložním hrdle. Tam jsou situovány buňky ženského imunitního systému, které chrání tělo před průnikem bakterií a jiných mikroorganismů, jež by mohly vážně ohrozit život a zdraví ženy. A jelikož mají spermie odlišnou DNA než žena, identifikuje ženský imunitní systém mužské buňky jako nežádoucí a část jich opět zahubí. Pokud tedy páry mají často pohlavní styk, spermie v jejich ejakulátu jsou méně koncentrované a jejich počet poté při pokusu o početí nemusí stačit.

Při milování není podstatná ani poloha. Ženské tělo je v plodných dnech k otěhotnění samo anatomicky a fyziologicky nejlépe uzpůsobeno. Nejlepší proto je, aby po výronu semene do pochvy zůstala žena asi 20 či 30 minut v klidu ležet, ideálně na zádech. Nic dalšího v tomto ohledu potřeba není.

Reklama

Výběr článků

Načítám