Hlavní obsah

Jak si pořídit holčičku? Nesnídejte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britští vědci přišli s receptem na to, jak si pořídit holčičku. Stačí, když se žena v době početí bude vyhýbat snídaním. Statistická data totiž dokazují, že při omezení snídaně či při nízkokalorické dietě dochází častěji k početí holčičky. Naopak ženy, které snídají a dopřávají si pokrmy kaloricky vydatné, přivedou na svět spíše chlapečka.

Foto: Profimedia.cz

Podle výzkumů vede vyšší energetický příjem k početí chlapců.

Článek

Nový výzkum expertů z univerzit v Exeteru a Oxfordu poskytuje první důkazy o tom, že pohlaví dítěte souvisí s výživou matky a že vyšší energetický příjem vede častěji k početí chlapců.

„Tento výzkum může pomoci vysvětlit, proč v rozvinutých zemích, kde se mnoho žen rozhodne konzumovat nízkokalorické potraviny, dochází k úbytku chlapců,“ uvedla doktorka Fiona Mathewsová z University of Exeter.

„Tento výzkum může pomoci vysvětlit, proč v rozvinutých zemích, kde se mnoho žen rozhodne konzumovat nízkokalorické potraviny, dochází k úbytku chlapců,“ uvedla doktorka Fiona Mathewsová z University of Exeter.

„Tento výzkum může pomoci vysvětlit, proč v rozvinutých zemích, kde se mnoho žen rozhodne konzumovat nízkokalorické potraviny, dochází k úbytku chlapců,“ uvedla doktorka Fiona Mathewsová z University of Exeter.Za posledních čtyřicet let dochází k pomalému a pozvolnému úbytku nově narozených chlapců v poměru k nově narozeným dívkám v rozvinutých zemích. Ačkoli o pohlaví dítěte rozhoduje geneticky otec, je delší dobu známo, že vyšší hladina glukózy v krvi matky podporuje růst a rozvoj mužského embrya, zatímco zpomaluje a omezuje růst ženského. Přesný mechanismus ale není zcela jasný.

„Tento výzkum může pomoci vysvětlit, proč v rozvinutých zemích, kde se mnoho žen rozhodne konzumovat nízkokalorické potraviny, dochází k úbytku chlapců,“ uvedla doktorka Fiona Mathewsová z University of Exeter.Za posledních čtyřicet let dochází k pomalému a pozvolnému úbytku nově narozených chlapců v poměru k nově narozeným dívkám v rozvinutých zemích. Ačkoli o pohlaví dítěte rozhoduje geneticky otec, je delší dobu známo, že vyšší hladina glukózy v krvi matky podporuje růst a rozvoj mužského embrya, zatímco zpomaluje a omezuje růst ženského. Přesný mechanismus ale není zcela jasný.

„Tento výzkum může pomoci vysvětlit, proč v rozvinutých zemích, kde se mnoho žen rozhodne konzumovat nízkokalorické potraviny, dochází k úbytku chlapců,“ uvedla doktorka Fiona Mathewsová z University of Exeter.Za posledních čtyřicet let dochází k pomalému a pozvolnému úbytku nově narozených chlapců v poměru k nově narozeným dívkám v rozvinutých zemích. Ačkoli o pohlaví dítěte rozhoduje geneticky otec, je delší dobu známo, že vyšší hladina glukózy v krvi matky podporuje růst a rozvoj mužského embrya, zatímco zpomaluje a omezuje růst ženského. Přesný mechanismus ale není zcela jasný.„Pokud má matka dostatek zdrojů, pak pro ni může mít smysl investovat do plození syna, protože ten má větší šanci plodit více dětí než dcera. Takže v chudších dobách je bezpečnější mít dceru,“ vysvětluje evoluční význam principu Mathewsová.

„Tento výzkum může pomoci vysvětlit, proč v rozvinutých zemích, kde se mnoho žen rozhodne konzumovat nízkokalorické potraviny, dochází k úbytku chlapců,“ uvedla doktorka Fiona Mathewsová z University of Exeter.Za posledních čtyřicet let dochází k pomalému a pozvolnému úbytku nově narozených chlapců v poměru k nově narozeným dívkám v rozvinutých zemích. Ačkoli o pohlaví dítěte rozhoduje geneticky otec, je delší dobu známo, že vyšší hladina glukózy v krvi matky podporuje růst a rozvoj mužského embrya, zatímco zpomaluje a omezuje růst ženského. Přesný mechanismus ale není zcela jasný.„Pokud má matka dostatek zdrojů, pak pro ni může mít smysl investovat do plození syna, protože ten má větší šanci plodit více dětí než dcera. Takže v chudších dobách je bezpečnější mít dceru,“ vysvětluje evoluční význam principu Mathewsová.

Studie byla publikována v odborném časopise Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám