Hlavní obsah

Jak se vyhnout koupi nebezpečných hraček

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiče chtějí svým dětem pořídit to nejlepší, což platí také pro hračky. Zdá se to neuvěřitelné, hračky podléhají přísným normám, a přesto se na pultech objevují výrobky závadné nebo dokonce zdraví ohrožující. Existují vodítka jak se vyhnout koupi nebezpečné hračky.

Foto: Profimedia.cz

Na hračkách mají být srozumitelné informace, z nichž vyplývá jejich nezávadnost.

Článek

Všechny hračky musí splňovat evropské směrnice, které byly v rámci pravidel Evropské unie zavedeny také do české legislativy. Ta navíc upravuje oblast hraček ještě speciálními požadavky, jež  se týkají právě výrobků určených pro děti do tří let.

Stále existují ještě výrobci, kteří dodávají na trh nebezpečné výrobky ohrožující zdraví dítěte. Někteří výrobci často posuzují bezpečnost hraček sami bez spolupráce s odborníky či nezávislou zkušebnou, která by ověřovala shodu vlastností hraček s požadavky normy EN 71 – Bezpečnost hraček.

Rodiče by se při nákupu bezpečných a nezávadných hraček měli řídit několika praktickými radami, jež prozradila inženýrka Pašiaková z Institutu pro testování a certifikaci: "Je třeba se přitom zaměřit na informace, které výrobce umístí na samotnou hračku, obal či příbalový leták."

Hračka musí obsahovat tyto informace

  • název hračky v českém jazyce
  • značku shody CE (vyjadřuje, že hračka je v souladu se všemi předpisy Evropské unie)
  • identifikační údaje výrobce nebo dovozce
  • návod použití a údržby

Je třeba věnovat zvýšenou pozornost všem informacím týkajících se věku dítěte, pro něž je hračka určena. Někteří výrobci jsou schopni označit kojenecké kousátko jako hračku pro děti od tří let. To by mělo spotřebitele varovat, že něco není v pořádku.

I způsob balení ledacos napoví. Porušené obaly, znečištěné nebo podivně páchnoucí by měly zákazníka okamžitě odradit od zakoupení. Přelepování originálních informací od výrobce nebo škrtání některých informací je známkou, že s výrobkem není něco v pořádku.

Bezpečné hračky jsou certifikační značkou  

Obecně se doporučuje nekupovat hračky v prodejnách  stánkového charakteru, ale raději upřednostnit kamenné obchody – nejlépe specializované na hračky.

Vodítkem pro nákup nezávadných hraček můžou být výrobky s označením Bezpečné hračky. Jedná se o certifikační značku, jež je na našem trhu již čtyři roky, má tvar stylizovaného žlutého dětského kousátka s nápisem "Bezpečné hračky".

Na českém trhu se pohybují stovky hraček označených žlutým kolečkem splňujících všechny minimální i doplňkové požadavky včetně pravidelných kontrol vzorků odebraných v obchodní síti po dobu jejich prodeje.

Reklama

Výběr článků

Načítám