Hlavní obsah

Hvězdy si stále častěji zkracují těhotenství

Právo, Pavel Urban

Říká se tomu trendy z Hollywoodu. Občas jsou nápadité, ale někdy svérázné a částečně také hodně pochybné. Poslední aktuální diskuse ale budí velké vášně.

Foto: Profimedia.cz

Victoria Beckhamová přivedla na svět všechny své čtyři děti císařským řezem. Na snímku s dětmi a manželem, fotbalistou Davidem Beckhamem.

Článek

To, že ve světě filmového a módního byznysu se těhotenství a porod posuzují trochu jinak, nepřekvapuje. Mnoha celebritám se totiž normální porod z estetických důvodů nehodí. Vžilo se pro to i nepříliš lichotivé rčení „Je příliš nóbl, aby tlačila“.

Anglický výraz Too posh (to push) spustila Victoria „Posh“ Beckhamová, jejíž všichni tři chlapečci a naposledy i holčička přišli na svět císařským řezem.

Teď ale vše dostalo poněkud nepříjemnou příchuť: stále více modelek a hereček se nerozpakuje dokonce i zkracovat dobu těhotenství, aby byly co možná nejrychleji opět elegantní a štíhlé. Je to trend, který v Hollywoodu existoval již dříve, nicméně vášnivé diskuse vypukly až nyní.

Foto: Profimedia.cz

Již pět týdnů po narození syna byla topmodelka Alessandra Ambrosiová opět jako proutek.

Postarala se o to topmodelka Alessandra Ambrosiová. Jen pět týdnů poté, co se jí narodil chlapeček Noah Phoenix, se objevila opět štíhlá jako proutek. Navzdory tvrdé dietě, houževnatému cvičení a dobrým genům se to zdá nepochopitelné.

Velká rizika

Neobvyklý jev má ale vysvětlení. Jak napsal časopis InTouch, 31letá kráska se totiž rozhodla odbýt si porod císařským řezem jeden a půl měsíce před termínem. Chtěla tím předejít povislému břichu a nepříjemným faldíkům. Ambrosiová není jediná.

Šušká se, že také Miranda Kerrová, Nicole Kidmanová a Angelina Jolie přivedly potomky na svět o trochu dříve, než by si matka příroda bývala přála. Angelina podle agentury AP hned všechny tři své biologické ratolesti.

Foto: Profimedia.cz

Angelina Jolie rodila rovněž své tři děti předčasně. Na snímku s vlastní dcerou Vivienne a adoptovanými Zaharou, původem z Etiopie, a Paxem z Vietnamu.

Zpěvačka Christina Aguilerová si císařský řez pro porod chlapečka Maxe zvolila dokonce s předstihem, než vůbec věděla, zda takovou proceduru musí podstoupit. Pro časopis Hello! argumentovala: „Nechtěla jsem žádná překvapení. Upřímně, žádné slzičky. Nejobtížnější bylo vybrat si datum narození. Chtěla jsem vše ponechat osudu, ale současně jsem to chtěla mít za sebou.“

Britney Spearsová se normálního porodu také příliš bála: „Moje matka říkala, že jde o nejtrýznivější zákrok, jaký musela kdy v životě podstoupit.“ Jennifer Lopezová si také zvolila „císaře“. Jen jejím dvojčatům museli lékaři pomoci na svět ještě dříve, než to měla v plánu.

Foto: Profimedia.cz

Šušká se, že i herečka Nicole Kidmanová porodila své dvě děti dříve, než by si matka příroda bývala přála.

Pro takové děti to může mít ale vážné zdravotní následky, jak upozornil pro německou televizi RTL ženský lékař Sven Seeger. Zvyšuje se u nich riziko, že budou trpět růstovými vadami, alergiemi či dýchacími potížemi.

Tomu přitakává i lékařka Diane Ashtonová z britské charitativní organizace March of Dimes. Výzkumy podle ní ukazují, že předčasné porody do 37. týdne těhotenství (trvajícího jinak zhruba 40 týdnů) jsou hlavní příčinou úmrtí novorozeňat; ročně jich z tohoto důvodu zemře na světě jeden milión. Vědci se shodují: je-li těhotenství bezproblémové a neexistuje-li důvod pro císařský řez, měly by ženy přivést dítě na svět přirozeným způsobem.

Zůstávají fajn ženské

Je to smutné, jestliže figura je důležitější než dítě, povzdechl si server girlseite.de. Naštěstí existuje ještě hodně prominentních matek, které nic neuspěchaly a dítě ve zdraví a klidu donosily. Pink, Jennifer Garnerová nebo také Jessica Simpsonová jsou příkladem. S těhotenstvím si starosti nedělaly a užily si plně svého mateřského štěstí. Právě to činí podobné celebrity podle mnohých ještě krásnější a atraktivnější.

Foto: Profimedia.cz

Beyoncé

Také Beyoncé navzdory různým pověstem tvrdí, že porodila svou nádhernou holčičku Blue Ivy přirozeně. „Vše šlo naprosto hladce. Byly jsme v sedmém nebi,“ prohlásila.

Kate Winsletová, hrdinka oscarového Titaniku, se při porodu holčičky Mii musela rozhodnout pro císařský řez. Při druhém porodu, kdy přivedla na svět syna Joea, volila statečně obvyklou cestu.

Foto: Profimedia.cz

Katie Holmesová s dcerou Suri

Skutečným šampiónem je Katie Holmesová. Nejenže porodila nyní šestiletou Suri přirozeně, ale také bez utišujících prostředků. A jak lze podle regulí scientologické církve předpokládat, také bez vzdychání a sténání. Nejspíš si ale nyní myslí své. Koncem června poslala Toma Cruise k vodě a podala žádost o rozvod.

Mezi další rozumné matky, které své děti donosily, patří ještě herečka Kate Winsletová a Jennifer Garnerová.

Foto: Profimedia.cz

Kate Winsletová s dětmi Miou a Joem

Foto: Profimedia.cz

Jennifer Garnerová s dcerou

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zhubnout po porodu

Narozením miminka začíná pro většinu žen to nejkrásnější období v životě. Pocity štěstí ale mnohdy tlumí nadbytečné kilogramy, získané těhotenstvím. Ano,...

I hubnutí v těhotenství může být bezpečné

Hubnutí během těhotenství nemusí být až tak nebezpečné, jak si doposud lékaři mysleli. Zvlášť u žen s nadváhou může dieta během těhotenství výrazně snížit...

Ženy, které nechtějí mít děti

Je ženskou přirozeností být matkou. Už od malička holčičky chovají panenky, vozí kočárky, hrají si na maminky. V pubertě si malují svůj život narůžovo a v těch...

Výběr článků

Načítám