Hlavní obsah

Dnešní rodiče věnují dětem více času než předchozí generace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Diego

Dnešní rodiče se neustále obávají, že se svými dětmi netráví dostatek času. Ovšem jejich vlastní rodiče jim samotným nevěnovali tolik péče a pozornosti, jako věnují oni dnes svým potomkům. Tvrdí to ekonomové ze San Diega, kteří srovnali preference rodičů dnešní doby a z roku 1965.

Foto: Profimedia.cz

Rodiče se bojí, že se svými potomky tráví málo času. Není tomu tak.

Článek

Zajímavá fakta si pak ověřili v dalších studiích a zjistili, že k prudké změně v přístupu k dětem došlo v polovině devadesátých let. Tehdy se hodně začalo mluvit o významu kvalitně stráveného času s dětmi.

Před rokem 1995 strávily matky v průměru 12 hodin týdně potřebami svých dětí. V roce 2007 to už bylo ale v průměru 21,2 hodiny týdně u vysokoškolsky vzdělaných a 15 hodin týdně u žen s nižším stupněm vzdělání.

Ačkoli matky stále věnují svým dětem více péče než otcové, i u tatínků došlo k nárůstu doby, kterou věnují právě dětem. Zatímco před rokem 1995 vysokoškolsky vzdělaní muži trávili s potomky asi 4,5 hodiny týdně, dnes je to 9,6 hodiny, zatímco muži s nižším vzděláním se posunuli z 3,7 hodiny na 6,8 hodiny týdně.

„Rodiče mají stále pocit, že netráví s dětmi dost času. Je to způsobeno tím, že musejí mnohdy velmi tvrdě pracovat a tak jim připadá, že ochuzují právě své děti. Nikdy jsem nepotkala rodiče, kteří by měli pocit, že tráví s dětmi dostatek času,“ vysvětluje newyorská expertka Ellen Galinská.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám