Hlavní obsah

Dívka s mozkovou obrnou dělá první kroky díky botoxovým injekcím

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřletá Kayla Ealesová z britského Northamptonu nemá jednoduchý život. Když jí byl rok, byla u ní diagnostikována mozková obrna, kvůli které neměla nikdy v životě chodit. Stal se ale téměř zázrak a dívka nedávno udělala první krůčky. Pomohly jí k tomu injekce s botoxem, který se používá například při vyhlazování vrásek.

Foto: Profimedia.cz

Kayla s rodiči

Článek

Botoxové injekce, jejichž aktivní složkou je botulotoxin, jsou v kosmetickém průmyslu v poslední době hojně užívanou pomůckou, jak udržet tělo krásné a mladé. A to i za cenu, že si do těla člověk dobrovolně nechává vpravovat jed.

Rodiče malé Kayly to ale neodradilo. Pro to, aby mohla jejich dcera chodit, byli ochotni podstoupit vše. Dívenka potřebuje k chůzi speciální chodítko, aby se na nohou udržela, už je ale sama schopna například pomalu vyjít několik schodů.

„Všechno, co kdy Kayla chtěla, bylo chodit,” uvedla její matka Gemma Ealesová pro server Dailymail. „Nikdy nezapomenu na okamžik, když se doma poprvé postavila sama na nohy. Na chvíli se zarazila, podívala se na mě a pomalu se loudala pryč. Bylo to poprvé, kdy začala správně používat svaly na nohou,” dodala.

„Léčba botoxem jí nepomůže od bolestí nohou, které ji trápí, ale zlepší jí možnost vlastní chůze. A to mnohem víc, než jsem si vůbec uměla představit,” popsala šťastná matka.

Mozek byl bez kyslíku tři minuty

Kayla se narodila předčasně ve třicátém týdnu těhotenství. Matka je toho názoru, že mozková obrna se u ní projevila v důsledku nedostatku kyslíku, když jí bylo devět týdnů a byla ještě v nemocnici. „Najednou jsem si všimla, že se zhluboka nadechla při pití z lahve. Pak se začala dusit a modrat,” popsala matka situaci, kdy podle ní začaly všechny problémy.

„Lékaři se jí okamžitě snažili pomoci, než se tak ale stalo, byl její mozek bez kyslíku zhruba tři minuty. To je podle mě okamžik, který vedl k následné mozkové obrně.”

Prvotní příznaky mozkové obrny poznala její matka brzy, protože její starší syn Jayden má stejnou diagnózu. „Začala jsem si všímat, že má Kayla problémy se posadit. Jayden na rozdíl od ní chodit může, i když většinou jen po špičkách. Ona to štěstí neměla,” dodala.

„Po botoxových injekcích byla trošku omámená a vyděšená, byla okolo ní spousta lidí. Doufala jsem v zázrak, že jí alespoň trochu pomůžou. Ale nikdy mě nenapadlo, že ji jednou uvidím, jak jde sama po schodech,” popsala matka dojemné okamžiky.

Účinky botoxu 

Botox podávaný dívce v malých dávkách uvolňuje kontrakce svalů tím, že blokuje nervové impulsy. To jí umožňuje lepší kontrolu pohybu a snižuje riziko zkrácení svalů a šlach.

Lékaři dodávají, že Kayla bude potřebovat injekce zhruba každých devět měsíců, aby mohla dál chodit a dělat dočasně alespoň nějaké pokroky. V rámci trvalejší léčby by ale bylo ideální, aby podstoupila tzv. dorzální rizotomii. Jedná se o zákrok, při kterém se v oblasti zad a míchy přetnou určité svalové spoje, aby se pacientovi ulevilo od bolesti.

„Operace je náročná a není bez rizik, ale mohla by Kayle pomoci pořádně chodit po zbytek života. Bohužel jde o finančně velmi drahou záležitost, takže se snažíme hledat prostředky, kde to jen jde,” popsala matka možnosti další léčby.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám