Hlavní obsah

Život si s ním krutě zahrává, přesto mu úsměv z tváře nemizí

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes devítiletý Zak rozhodně nemá jednoduchý život, a nejspíš ani do budoucna se na tom mnoho nezmění. Narodil se totiž s těžkým rozštěpem rtu, kvůli kterému má deformovaný obličej. I přes těžkou vadu, kterou mu život nadělil, i nepříjemné narážky okolí se nepřestává usmívat.

Foto: Profimedia.cz

Život mu nadělil těžké břemeno. Zak se s ním vyrovnává po svém – úsměvem.

Článek

Mít zdravé dítě je snem každé ženy. Dnes padesátiletá Joanne, matka dvou dětí, měla to štěstí pouze v jednom případě. Její druhé dítě, syn Zak, se totiž narodil s velmi těžkým rozštěpem rtu, kvůli kterému měl znetvořenou téměř celou pravou stranu obličeje a úst.

Lékaři jí hned v porodnici řekli, že Zak bude potřebovat během života celou řadu náročných operací, díky kterým bude moci alespoň trochu vést normální život. Že to nebude lehké, věděla už od začátku. Rozhodla se ale bojovat a pro svého syna dělá to nejlepší, co může.

Nejzávažnější situací ale nebyly ani tak samotné operace jako cizí lidé, kteří její dítě označovali doslova za monstrum a na ulici na něj nevybíravě pokřikovali a zírali.

Foto: Profimedia.cz

Vážná forma rozštěpu patra zasáhla téměř celou polovinu obličeje. Kvůli komplikacím Zak na jedno oko nevidí.

Jak se ale ukázalo, malému Zakovi jako by to nevadilo. Už odmalička byl i přes své postižení veselé a usměvavé dítě. A úsměv mu z tváře nemizí, i když už sám umí zhodnotit, co si o něm lidé myslí.

Může dělat to co ostatní děti, a když na něj někdo nevybíravě kouká, s úsměvem sobě vlastním se bez problému dotyčného zeptá, jestli má nějaké dotazy ohledně jeho postižení.

Varování nevystihovalo realitu 

„Když jsem byla ve 22. týdnu těhotenství na kontrole, lékaři mě varovali, že by mohl mít syn rozštěp rtu. Nikdy mě ale ani ve snu nenapadlo, že to bude tak vážné,” svěřila se Zakova matka serveru Dailymail.

„Zkusil si hodně, operace a urážky. Jsem na něj hrdá, jak to všechno zvládá. I přesto všechno je plný důvěry a je inspirací pro mnoho lidí,” dodala.

Foto: Profimedia.cz

Téměř dokonalý obličej a úsměv na rtech - to je dnes devítiletý Zak.

„Je na jedno oko slepý, po narození na něm neměl vyvinuté víčko. Když mu byly dva týdny, dost se to zhoršilo a oko už se nedalo zachránit. Jemu to ale nevadí, svou odlišnost prostě bere jako normální věc,” říká matka.

V nemocnici jako doma 

Zak dosud podstoupil celkem devět operací, z toho čtyři do věku 18 měsíců. Do 18 let ho ještě nějaké další kosmetické úpravy čekají. Chlapci to ale nevadí, nemocnice prý doslova miluje, bere je jako druhý domov.

„Když se podívám na jeho fotky jako miminka, je neuvěřitelné, čím si prošel. Všem lékařům jsem neskonale vděčná, že mu pomocí kostních štěpů dotvořili symetrický obličej. Dnes je z něj sympatický usměvavý chlapec,“ popisuje jeho matka.

Zatím poslední operaci podstoupil v červnu. „Vůbec ho to nevyvedlo z míry. Hodinu poté už byl zase čilý a aktivní. Já i moje 15letá dcera jsme byly celou dobu s ním. Indie ho jako ta starší stále chrání – nesnáší, když na něj lidé zírají,” uvádí matka.

„Zakův příběh je velkým příkladem pro všechny stejně postižené děti. Mohou se od něj naučit, jak svůj problém přijmout a milovat se takoví, jací jsou. Jeho humor, důvěra v lidi a neutuchající úsměv jsou opravdu jedinečné. Má před sebou jistě skvělou budoucnost,“ dodal James Partridge, zakladatel a výkonný ředitel nadační organizace Changing Faces, která spolupracuje s dětmi, mladými lidmi a jejich rodinami, kteří sdílejí podobný osud jako Zak.

Reklama

Související témata:

Související články

Klavír mu dvakrát zachránil život

Wladyslaw Szpilman byl pianista a klavír hrál v jeho životě zásadní úlohu. V létě 1942 kráčel i s rodinou ulicemi varšavského židovského ghetta a všichni měli...

Výběr článků

Načítám