Hlavní obsah

Děti, kterým unikátní technologie zachránily či alespoň zkvalitnily život

Novinky, das

Bohužel ne všechny děti mají to štěstí, že jsou zdravé a mohou slavit Mezinárodní den dětí se svými nejbližšími. Lékařská péče a moderní technologie jsou naštěstí na velmi vysoké úrovni a stále více dětí má tak šanci na naprosté vyléčení nebo alespoň na lepší život. Podívejte se s námi na příběhy statečných dětí, které jen díky moderní medicíně a úsilí lékařů, slaví svůj svátek bez většího omezení.

Foto: Archív

David má dětskou mozkovou obrnu téměř od narození.

Článek

Pumpa, která zkvalitnila život malému Davidovi

David patří mezi nejmladší pacienty s dětskou mozkovou obrnou, kterému lékaři motolské fakultní nemocnice voperovali tzv. baclofenovou pumpu. Díky ní začíná mluvit, používat ruce a možná i jednou bude chodit.

Dětská mozková obrna se zpravidla začne projevovat krátce po narození a pro dítě i jeho nejbližší znamená komplikace na celý život. Ročně ji lékaři odhalí zhruba u 100 českých dětí. Postihla i Davida z Ostravy. „Syn má dětskou mozkovou obrnu už od jednoho měsíce. Od narození se nevyvíjel jako jeho zdraví vrstevníci. Pouze ležel, měl stažené nožičky a ručičky používal jen minimálně,“ popisuje Davidův stav před operací jeho matka Hana Rosůlková.

Zlom v životě rodiny nastal v okamžiku, kdy se doslechli o speciální terapii pomocí baclofenové pumpy nazývané ITB. „Léčba pomocí ITB funguje na principu dávkování malého množství léku přímo do mozkomíšního moku v páteřním kanálku, což snižuje napětí svalů na končetinách,“ vysvětluje přednosta Neurochirurgické kliniky 2. LF UK a FN Motol doc. MUDr. Michal Tichý, CSc.

Mozková obrna způsobuje nekontrolovatelné křeče, které právě tato pumpa dokáže minimalizovat. Proto léčba zabírá téměř okamžitě.

„Už během třetího dne po operaci jsme viděli změny, a to hlavně na rukou. Před operací je měl zaťaté v pěst, teď už si vezme třeba i lentilku a dá si ji sám do pusy. Obrovskou radost máme i z toho, že se rozmluvil. Nikdy nezapomenu, jak mi poprvé řekl máma,“ líčí dojatě Hana Rosůlková.

Defibrilátor, chrání Emmu před selháním srdce

Foto: Archív

Emma

Šestiletá Emma má od raného věku vážné onemocnění srdce, u kterého jí neustále hrozila srdeční zástava. Proto jí lékaři implementovali defibrilátor, který lze monitorovat na dálku. Jen díky němu dnes Emma může chodit do školky a rodiče mohou být o mnoho klidnější.

Srdeční vady jsou nejčastější vrozenou vývojovou vadou a postihují přibližně šest až osm novorozenců z tisíce. Péči o ně nově usnadňuje i unikátní přístroj monitorující činnost defibrilátoru na dálku MyCareLink, který z implantovaného kardiostimulátoru či defibrilátoru přenáší bezdrátově data přímo k ošetřujícímu lékaři. Přenos probíhá automaticky, v pravidelných časových intervalech a bez nutnosti osobní návštěvy v nemocnici. Informace se dostávají k lékaři ihned po odeslání z jakéhokoliv místa pokrytého mobilním telefonním signálem.

„Emma byla ve svých dvou letech nejmladší pacientkou u nás, které byl implantován defibrilátor. Nyní získala jako první i přístroj pro dálkovou monitoraci. Její srdce tak máme pod pravidelnou kontrolou,“ vysvětluje prof. MUDr. Jan Janoušek, Ph.D., vedoucí primář Dětského kardiocentra Fakultní nemocnice v Motole.

Což potvrzuje i maminka Emmy Petra Gräfová, která je teď o mnoho klidnější a Emma má svůj život o mnoho pestřejší.

Vrozená cukrovka Zuzanu velmi omezovala

Foto: Archív

Zuzanka

Na první pohled je to školačka jako každá jiná – sportuje, hraje na flétnu, chodí tancovat a chce začít hrát ping-pong. Trpí ale cukrovkou I. typu a na rozdíl od ostatních dětí si musí nepřetržitě hlídat hladinu cukru v krvi. Zprvu si musela aplikovat inzulin perem a neustále kontrolovat stravu a mít starost o výměnu sacharidové jednotky v tomto peru. Nebylo to nic jednoduchého a všichni kolem Zuzky byli v obrovském stresu.

Úleva přišla až s inzulínovou pumpou, kdy ji byla zavedena podkožní kanylka, která je spojena s pumpou, v níž je zásobník na inzulin. Z pumpy se dle nastavení lékaře dávkuje tento hormon, který nahrazuje nefunkční slinivku. Podkožní kanylka se po třech dnech mění a zavádí se na jiné místo. Moderní inzulinová pumpa je velmi malá a nenápadná, pacient ji proto má neustále na sobě a odkládá ji jen na koupání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám