Hlavní obsah

Den proti dětské obezitě chce upozornit na nepříjemný trend

Praha

Obézních dětí v Česku přibývá, varují lékaři. Zatímco v roce 1951 trpělo obezitou v průměru 1,8 procenta sedmiletých chlapců a 1,6 procenta stejně starých dívek, v současnosti už je to zhruba sedm procent dětí v tomto věku. Stoupající trend má i dětská nadváha.

Foto: Milan Malíček, Právo

Narůstající případy dětské nadváhy a obezity se stávají nepříjemným trendem posledních let.

Článek

Společnost pro výživu vyhlásila na sobotu Den proti dětské obezitě, řekl předseda společnosti, lékař a ústavní dietolog z Fakultní nemocnice Motol Petr Tláskal.

"Podíleli jsme se na tvorbě spotřebních košů, podle kterých se řídí výživa dětí ve školních jídelnách. Vycházeli jsme z nutričních potřeb dětí. Snažíme se nastolit systém, který zvrátí současný trend a bude účinným nástrojem prevence dětské obezity," uvedl.

Na zdravou výživu dětí se zaměřuje projekt Škola plná zdraví. Za tři roky se do něj zapojilo 1060 školních jídelen. "Apelujeme na jídelny mateřských a základních škol, aby zvýšily množství i kvalitu podávané zeleniny u svých strávníků," řekla organizátorka projektu Eva Šťovíčková.

Den proti dětské obezitě byl v ČR poprvé vyhlášen v roce 2011. Veřejnost se může seznámit s programy, které se zaměřují na edukaci, pohybové aktivity a výživu v prostředí škol. Jedním z nich je program Česko se hýbe. Zasazuje se o pravidelný pohyb dětí na základních školách.

Správná životospráva a pohyb

"Cílem je přivést děti ke zdravější životosprávě a pravidelnému pohybu," řekla Jitka Literová. Potěšitelné podle ní je, že do soutěže v nácviku pódiových skladeb se zapojily vedle škol a družin také mateřské školy. Pod vedením učitelů nacvičují děti pohybové skladby zaměřené na tanec, aerobik, hip hop a country. Vyvrcholením bude celostátní přehlídka Česko se hýbe, cvičí a tančí na Den dětí v pražské 02 Aréně.

Odborníci se shodují, že k nárůstu dětské obezity přispívají špatné stravovací návyky v rodině. Změna není snadná, proto je důležité, aby škola vedla děti ke změně jídelníčku a posílení pohybu.

"V rodinách narážíme na neochotu experimentovat. Změna v jídelníčku, která je spojena s rizikem ztráty pocitu nasycení, každého zneklidní. U dětí se to projeví rozladěním, ztrátou zájmu o cokoli jiného než jídlo, únavou, plačtivostí nebo i vztekem," doplnila psycholožka Marta Boučková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám