Hlavní obsah

Čtyřletá dívka přišla kvůli obyčejné chřipce o zrak

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřletá Jade DeLuciová z americké Iowy onemocněla chřipkou několik dní před vánočními svátky. V době, kdy byla ve Spojených státech vyhlášena chřipková epidemie. Nemoc se zprvu projevovala stejně jako běžná chřipka, po několika dnech ale došlo ke komplikacím a Jade skončila na jednotce intenzivní péče. Lékaři boj o její život vyhráli, ale neobešlo se to bez následků. Jade pravděpodobně trvale přišla o zrak.

Foto: archív rodičů

Jade DeLuciová se svou matkou

Článek

Chřipka je považována za zcela běžné onemocnění, které mnoho lidí podceňuje a nepřikládá léčbě a prevenci takovou důležitost. Jenže i na toto onemocnění lidé umírají, a to nejen nemocní senioři. Nemoc je nebezpečná i pro malé a jinak zdravé děti.

Své o tom dnes ví i rodiče čtyřleté Jade DeLuciové, která v důsledku komplikace běžné chřipky ještě před několika týdny bojovala v nemocnici o svůj život. Vše přitom začalo stejně jako u většiny běžných viróz a nachlazení, a to pět dní před Štědrým dnem.

Tehdy se Jade poprvé své mamince svěřila, že jí není dobře. Následující dny se u ní objevila zvýšená teplota, která vždy poklesla po podání léků na snížení teploty a Jade si pak opět mohla hrát se svou starší sestrou.

„S manželem jsme byli přesvědčeni, že se jedná o běžnou virózu, ze které se Jade brzy dostane. Nic nenasvědčovalo tomu, že se jedná o mnohem závažnější problém,” svěřila se CNN Amanda Phillipsová, maminka Jade.

Chřipka má v Česku za posledních pět let přes 550 obětí

Domácí

V noci 23. prosince uspával Jade její otec. Vše se jevilo v pořádku, a tak nikdo nepochyboval o tom, že druhý den celá rodina odjede za prarodiči na vánoční svátky. Jenže ráno Jade spala dlouho a když ji šel otec do pokoje zkontrolovat, zjistil, že vůbec nereaguje a její tělo doslova hoří. Zakřičel tak na svou ženu, že musí okamžitě jet na pohotovost.

Když tam dorazili, její tělo se nekontrolovatelně třáslo a její oči se stočily tzv. v sloup - všem bylo jasné, že je zle. Lékaři tak okamžitě zaveleli k převozu do nemocnice na specializované oddělení. Ta byla ale 80 mil daleko (cca 128 km), proto lékaři upřednostnili letecký převoz.

„Nikdo si neumí představit, co jsme v ten okamžik, kdy jsme viděli vzlétat vrtulník s naší dcerou, prožívali. Měli jsme obrovský strach, že už ji nikdy neuvidíme,” vypráví dnes šťastná Phillipsová.

Ten den se ještě od lékařů z dětské nemocnice dozvěděli, že v důsledku chřipky došlo u Jade k dysfunkci mozku tzv. encefalopatii. „Když nám lékaři ukázali snímky z magnetické rezonance, vypadalo to, že její mozek svítí jako vánoční stromeček. Následně nám i vysvětlili, že u dcery došlo ke značnému poškození mozku a že se již nemusí vzbudit. A když už se vzbudí, tak hrozí závažné následky,” vzpomíná matka.

Přecházení chřipky může nemoc prodloužit až dvojnásobně, hrozí i komplikace

Zdraví

Následující dny Jade ležela na jednotce intenzivní péče a na nic nereagovala. Poslední den v roce 2019 k ní byla povolána ke konzultaci dětská neuroložka Theresa Czechová, která sdělila rodičům konkrétní diagnózu - akutní nekrotizující encefalopatii neboli ANE, tedy encefalopatii způsobenou virovou infekcí.

Jedná se o velmi vzácné onemocnění, o kterém toho ještě není příliš známo. Neuroložka věděla jen o jedné studii, která se zabývala čtyřmi nemocnými dětmi s ANE, přičemž tři z nich zemřely.

„Byl to pro nás obrovský šok a pomalu jsme ztráceli naději, že se Jade ještě probudí. A to všechno jen kvůli chřipce,” napsala tenkrát na svůj Facebook matka.

Neuroložka tehdy doporučila k léčbě steroidy, které začaly překvapivě rychle účinkovat, jelikož velmi záhy zmírnily otoky v mozku. Jednalo se o první pozitivní zprávu po několika dnech, která rodičům i lékařům vrátila alespoň nějakou naději.

Prvního ledna odpoledne Jade poprvé otevřela oči a začala pozorovat svět kolem sebe. Matce pak několikrát stiskla ruku a usmála se na ni. Od té doby se její stav stále zlepšoval. Nejprve jí lékaři odstranili dýchací trubici, posléze se poprvé posadila, po několika dnech začala pomalu jíst. Pátého ledna pak poprvé promluvila.

Následně si ale Jadeina matka všimla, že když dá své dceři před obličej jejího oblíbeného plyšového jednorožce, vůbec na něj nereaguje. Stejně tak na míček, který před ní vyhodila do vzduchu. Lékaři tak zavolali očního odborníka, který ale zkonstatoval, že za problémem nestojí oči, ale mozek.

„Bohužel virové onemocnění poškodilo část mozku, která je zodpovědná za zrak a lékaři zatím neví, zda se mozek zvládne natolik zregenerovat, že se zrak obnoví, či ne. Dozvíme se to za 3-6 měsíců,” dodala matka.

Chřipku není radno brát na lehkou váhu

Zdraví

Podle neuroložky může mít Jade do budoucna i další kognitivní nebo vývojové problémy, jako jsou poruchy učení. Ale s ohledem k předchozím obavám se jedná o drobnosti. Je velké štěstí, že vůbec přežila.

Očkování proti chřipce

Jedná se o nejvíce podceňovanou vakcínu vůbec. Podle Amerického centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) přitom jen ve Spojených státech každý rok na chřipku umírá několik desítek dětí, přičemž většina z nich nebyla očkována.

Tisíce dalších dětí jsou pak ze stejného důvodu hospitalizovány. Naprostá většina těchto dětí přitom před onemocněním byla naprosto zdravá.

Zákeřnost chřipkových onemocnění spočívá v tom, že se virus každým rokem mění. Proto je nutné očkování každým rokem opakovat. Přestože účinnost vakcíny je podle CDC jen asi 40-60 %, má podle odborníků smysl i tak. Minimalizuje totiž i komplikace onemocnění.

Chřipkový virus je letošní zimu ve Spojených státech obzvláště zákeřný u dětí, zemřelo jich zde již 32, přičemž 21 z nich na chřipkový kmen B, který postihuje více děti než dospělé.

Rodiče Jade nyní všechny ostatní rodiče nabádají, aby své děti nechali očkovat. „Pokud se nám tak podaří zachránit byť jen jedno dítě, aby neonemocnělo podobně jako naše dcera, má to smysl,” dodává Amanda Phillipsová.

Reklama

Související články

Na správnou diagnózu se čeká i třicet let

Od útlého dětství bojoval Honza s nemocemi. V jeslích a školce to považovali za běžné. Vážně onemocněl v osmi letech, v sedmnácti, kdy měl nastoupit na vojnu,...

Výběr článků

Načítám