Hlavní obsah

Čím šťastnější matky, tím spokojenější děti

Novinky, bok

Když se ve vašem okolí objeví někdo, kdo má velmi špatnou náladu, může se klidně stát, že vás svým negativismem brzy nakazí. Tento "jednoduchý vzorec" by se dal použít i na blízké členy rodiny, obzvlášť pak na vlastní potomky.

Foto: Profimedia.cz

Pohodový vztah a spokojenost rodičů se kladně odrážejí i na spokojenosti dětí.

Článek

Stejně jako je podle vědců nakažlivé škytání nebo škrábání, je nakažlivý i smích, dobrá nebo naopak špatná nálada. V rodině to platí prý především u dětí, u kterých se od rozpoložení rodičů odvíjí i jejich "náladový" stav.

Děti jsou tak podle výsledků studie nejšťastnější, když jsou šťastné i jejich matky. Téměř tři čtvrtiny ze 40 000 dotazovaných dětí ve věku mezi 10 až 15 roky, uvedly, že jsou doma šťastné, protože i jejich matky jsou ve vztahu spokojené a šťastné.

Na druhé straně, pokud se z rodinných vztahů zjistilo, že jsou ženy ve svazku málo spokojené či nešťastné, téměř 55 procent dětí z těchto rodin uvedlo, že se také necítí "příliš šťastně a spokojeně", a to bez ohledu na to, že jinak se svými rodiči vycházejí naprosto bezvadně.

Na spokojenost dětí v rodině má přitom podle vědců vliv pouze "rozpoložení a spokojenost" matky, štěstí nebo naopak nespokojenost otců prý nemá na pocity jejich potomků žádný zásadní vliv.

Jak uvedla doktorka Maria Iacovová z Institutu pro sociální a ekonomický výzkum, tyto výsledky jen dokládají již známý fakt, že kladné vztahy v rodině a štěstí rodičů jsou pro vývoj dětí a jejich pohodu to nejdůležitější.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám